Followers

Friday, February 5, 2010

Merokok tu TIDAK HEBAT!!!

Salam. Seperti yang dijanjikan, I nak buat entry pasal ROKOK kan? Apa hebatnya rokok? Kenapa semua orang macam ada masalah je, mesti nak cari ROKOK? Rokok tu kawan karib ke?

I sangat suka berkongsi tips. Macam selalu I buat tu. I suka kongsi cerita yang I tahu.

Kenapa I TAK SUKA PEROKOK? Rokok itu HARAM. Merokok haram hukumnya berdasarkan makna yang terindikasi dari zahir ayat Al-Qur’an dan As-Sunnah serta iktibar (logika) yang benar. Dalil dari Al-Qur’an adalah firmanNya.
“Artinya : Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan” [Al-Baqarah : 195] Maknanya, janganlah kamu melakukan sebab yang menjadi kebinasaanmu.

Rokok banyak BAHAN KIMIA. Tak percaya? Nah!

Bahan Kimia ni semua boleh menyebabkan anda GILA, SAKIT JANTUNG, dan macam-macam lagi sakit kronik! Dan, SANGAT BAHAYA kepada ibu mengandung. Tolongla berhenti merokok. I memang tak boleh sangat bau rokok. I senang nak muntah.

I bukan nak marah ke apa. Itu hak masing-masing. Cuma, benda yang dah kita tahu Haram and Bahaya, jauhkan lah. Cuba lah berhenti merokok. Banyak cara untuk berhenti merokok. Kalau orang lain boleh, anda semua pon boleh. Jom kawan-kawan semua, kita doakan orang yang merokok ni, berjaya BERHENTI MEROKOK.

I bukan nak POYO, I cuma nasihat. =)



p/s: Sesiapa nak dating ngan I, jangan MEROKOK please. ^____^

12 comments:

Firol said...

Sentap.....sesapa yg merokok ni sure terus tak baca entri ni

hisham said...

salam...takutnyer...hehe..tp i hisap lagi...xtau la bile nk quit....tq 4 this info..

touyakaruma said...

emm aku tak merokok .. nak ajak dating leh ?

kerol said...

merokok itu tak best..tak tahu napa ramai orang suka.

Ah Fatt said...

aku nak dating ngan ko ;p

Adeqq said...

Firol:-

heh. Sentap ke bro? =p

Adeqq said...

hisham:-

same2. kite kena la ingat mengingatkan.. =)

Adeqq said...

touyakaruma:-

boleh..... kot. =p

Adeqq said...

kerol:-

hehe. maybe diorang rasa sedap kot. xpon rasa macam boleh hilangkan stress..

Adeqq said...

Ah Fatt:-

boleh. tunggu gath. =P

AnysAmyra said...

ahah.
tahniah!
bagus dibaca oleh si perokok.

.alie. said...

nyah pun tak suka perokok..
menciiii...