Followers

Saturday, January 23, 2010

Cukup.Berhentilah.


Salam. Mahu pertolongan dari teman-teman blogger I yang baik hati dan sweet sangat. TOLONG bagi idea macam mana nak lupakan seseorang yang cukup ISTIMEWA?

Bantu I. Tolong. I dah tak nak nangis lagi. T____T

47 comments:

|arieza| said...

do something yg boleh buat u bz.. & byk2 fikir yg itu adalah takdir. klu dia utk kamu, Allah pasti temukan balik.. :) psti ada hikmah.. try la buat something yg u suke, yg can keep u bz. so that u xslalu terfikir2 n rasa sunyi :)

nabil said...

siape yang seseorang tu???boleh saya tahu??/

Fhad Boulala said...

lowwww adeqq bende simple je.. kalo nak lupekan seseorng tu adeqq jgn try igt die.. macam arieza cakap adeqq bz kan diri.. lepak ngn kawan2.. buang segala memori atau item yg berkaitan dengan seseorng tu.. ok?

nabil said...

mmm cmni la....
jodoh semua di tangan tuhan..
kalau nak tgk satu citer yang menceritakan tentang jodoh memang di tangan Tuhan, tgklah cerita Ketika cinta bertasbih..
nabil yakin banyak sangat input dalam cerita tu..
boleh tgk kat blig nabil entry tentang ketika cinta bertasbih dan ble download,lagu,novel,dan juga cerita dia..k

«♪Ruff♪» said...

adeq..ko ade YM x? coz aku ase lebey jelas kalu aku dapat YM ko...sbb aku ade benda nak tnye neh..coz aku ase aku ternmpak ko dlm simpanan seseorg...please..add me ruff_ngageqd@yahoo.com

okies...aku pn ade pengalaman cam ko...memang agak sukar...tp kena cuba gak lupa dia...buat benda yang kite suke...senang cite bz kan diri...dah jgn pkir2 sgt gi siapkan asignment tuh...hehehe

::[si putihpurple]:: said...

hmm..tuk pngetahuan ko..aku xreti nk nsehat org..btol aku ckp ni..

tp ape yg aku bleh ckp kt kau ialah itu hak kau nk syg dia..xde org leh mrh ko..tp jika dia xnk syg ko pon tu hak dye..ko xleh pksa dye..nnt kalo ko pksa pon bkn dye btol2 ikhlas nk syg ko..haa..cmtu la kan..

tp tu laa..aku plg bnci bile dgr kes cmni..aku xsuke pompuan down sbb benda ni..aku xsuke!!

tp kan..ko kne pkir positif laa(even ssh pon) tp ko kne try..tiap yg berlaku pastu ade sbb..tuhan tau yg terbaek tuk kau..mgkin bkn dye yg terbaek tuk kau..so baek ko berpisah skrg drpd duk simpan lame2..

lgpon ade kwn aku pesan..kalo nk berdoa tu kne btol..jgn la ko berdoa nk dpt jdoh yg baek tuk kite sdgkn kite tau kite xde la baek mne kan..so kwn aku pesan doa spya dpt jdoh yg TERBAEK tuk kite..2 benda tu berbeza ko tau..

ntah la wehh..siyes aku ni xreti nk nsehat org..aku hrp ade org yg bleh tlg ko..tp better for u to talk to some1 yg ko percaya..jgn ckp kt org yg bkal tikam ko dari blkg dh la(i mean yg bkal citer kburukan ko blk )..

k r beb!!
aku syg ko..aku xmo tgk kwn aku cmni..bgun r blk ek..ade pape leh email aku kt cni nexzaus[at]gmail[dot]com

MUHAMMAD KHUZAINI BIN ZULKIPLI said...

senang je
buzy kn diri anda dgn perkara berfaedah
selian tue
lg baguz just ingt
teman lame itu hanya igauan buruk dlm mimpi
sentiasa ingat mak ayah

pak long said...

salam....
ni semua bergantung pada hati....kalau hati nekad nak lupa..insyaalah boleh lupa...

asal kapas jadi benang,
dari benang dibuat kain,
......................
......................

enuLwanie said...

salam,
baca blog awak dari komen kat blog cc.

perkara ni mmg sakit.sy pernah alami benda ni.2tahun sy try lupakan dia.mmg xboleh.apatah lg byk kenangan bersama.apa yg sy wat,biarkan kenangan tu milik kita.
cuma jgn terlalu ikut emosi.
kdg2 bila sy 'terpergi' tmpt yg kami slalu lepak, sy bgtau la teman yg ada ms tu, 'eh, ni la tmpt kitorg karaoke'.
sy ulang la bgtau member smpai dia dan sy sendiri rs bosan.lepas tu automatik mls nk ingat cite dulu2.


maaf atas gurauan tp nilah method yg sy guna.


kita sbg pompuan kena tabah.
fikirkan hikmah yg mendatang.
awk cantek, xmcm sy.
jd selalu fikir positif ye.
stop crying and thinking too much about him.
dia tengah bahagia tapi kita sedih.
adakah dia mempedulikan kita yg tengah sedih ni?
no syg.
so, wake up!
jalan kita msh panjang.
kareer lebih penting.
umi sy selalu pesan (sbb sy sll putus cinta),kejar kareer sbb itu lebih menjamin.ms tu awk nk cari yg lebih berkerjaya, hensem, kaya semua boleh dapat.
insyallah.pastikan niat itu betul..


sy doakan kesejahteraan dan kebahagiaan awak, adeqq syg...








p/s: akhirnya dia sendiri telah buat sy benci sgt2 pd dia.
dia dtg balik.ucap kata syg.then, esok dia kata nk kwin!

{lumut} said...

first off al..
kau nangis semahunya..
jgn ditahan2...
mmg skit...tp kau nangis lah sepuasnya...smp kau dah x tahan..lepas kau nangis...kau pergi lah duduk kat sejadah ngaji n solat ape je yg kau mampu..menangis lah lagi didepan Dia...

jgn buang semua benda yg die bg serta merta..sebaliknya sorokkan dr pndgn.sbb kalau kau buang trus..nnt kau rse rindu...kau lg sakit ble kau xde bende utk kau tgk..

jgn paksa diri kau..slow2....bia lah org nak kate ape..tp ko kene move slow2.....nangis lg ble rse x thn nk tggung..doa byk2...smp suatu thp..kau akan redha...

ble org bg nsht..trime tp jgn pksa dri kau utk trus trime khilagn...busy kan diri..cri some2 utk kau berborak...jgn duduuk tempat sunyi..biarkan diri sentiasa berteman..tkut kalau kau sunyi nnt kau akan buat bende bukan2..pk bukan2...

kalau aku dulu mase aku menangis mcm org gle..aku akan tgk semua gamba sblum delete..aku akn nangis semahunya..baca blog die..tgk status die...bile aku dah bersedia..dan dah puas nangis..baru lah aku berhenti dr usha kehidupan die...sbb time tuh bru rse bersedia...

kngn 7 thun aku dgn die...terlalu sukar nk dlupakan..tp kau kene yakin dlm diri...ini bukan pengakhiran..tp permulaan utk 1 lg cerita baru dlm hidup kau...

bila kau bercinta..kau perlu bersedia..terima dgn terbuka..tp jgn paksa diri..slow2...doa banyak2..zikir..itu dpt menenagkan kau....

lg 1..kalau aku dulu..time aku nangis cm org gle..aku dgr sume lagu jiwang yg rock kapak tuh..nak biasakan diri..bia aku kuat dan kalau dgr pon pasni x rse pape....

aku doakan kau ....kau comel.u..just igt..u deserve some1 better.idup ni dah ditentukan..mmg sakit..tp MESTI accept....all d best adeqq..yg penting senyum.=)

{lumut} said...

erk nak tanye..mcm mane kau buat message spam kat chatbox tuh??aja aku jup..ade mende nak try..hehe..

chill

Aku Beskot™ said...

hmm..
chill la deqq..
jgn down..
ak x tau nk bg nasehat cane..
sbb situasi yg kita sume hadapi pastinye berbeza..
dan nasehat yg dorg bg tu sgt elok dipraktikkn..

try buka link blog ni..
ape yg dia ckp bley gak digunakn..
papepon..all da best!!:]..

http://aleenavril.blogspot.com/2010/01/entri-nih-bukanlah-aku-tujukan-kepada.html

ween said...

I haven't experience this, but I do agree with others. the only way is just to keep ur life busy. n avoid from being alone. sbb bila kita bersendirian, ada insan ke-3 iaitu syaitan yg akan cuba menganggu emosi kita. dekatkan diri pd Allah, minta petunjuk dan kekuatan dr Nya. I know u will be able to face through the situation. u are a nice person n I believe u will meet someone better. time will heal the pain. be strong n take care dear. :)

ween said...

I haven't experience this, but I do agree with others. the only way is just to keep ur life busy. n avoid from being alone. sbb bila kita bersendirian, ada insan ke-3 iaitu syaitan yg akan cuba menganggu emosi kita. dekatkan diri pd Allah, minta petunjuk dan kekuatan dr Nya. I know u will be able to face through the situation. u are a nice person n I believe u will meet someone better. time will heal the pain. be strong n take care dear. :)

farwalis said...

dengar lagu dewa-hadapi dengan senyuman..

mula-mula mesti berteriak nangis.lama-lama okay baaaa

aNis aMirAh said...

Kalau dah tak nak menangis lg, bertegas pada diri sendiri supaya
tak menangis!

Jangan biarkan awak ada masa utk mengelamun, jangan duduk atau buat kerja seorang diri.

Ingatlah, kalau kita sayangkan seseorang dan keadaan tak membenarkan utk kita bersama, lepaskan dia dgn rela. Kalau ada jodoh awak dgn dia, awak pasti akan bersama dgn dia jgk. Tp kalau takde jodoh, akan ada seseorang di luar sana yg mungkin lebih sesuai utk awak dan lebih menyayangi awak.
Bercinta tak semestinya memiliki.

Perempuan yg baik utk lelaki yg baik dan begitulah sebaliknya.

Saya mungkin tak tahu masalah awak dan saya pun tak sebenarnya tak tahu nak kata apa sbb saya pun bukan orang yg berjaya dlm mengatasi masalah emosi, cuma berdasarkan serba sedikit pengalaman sendiri dan pengalaman kawan2. Semoga awak dapat apa yg awak mahukan; berjaya melupakan dia. Kami sentiasa ada utk membantu awak.

kawie2020 said...

salam adeqq,

perpisahan itu amat menyakitkan...
selalu terjadi dintara 2 insan...
menangislah sepuas hatimu...
sehingga tiada lagi tangisanmu...

Kenangan itu kenangan terindah...
aku sayang tapi aku yang dihukum...
engkau lafazkan sebegitu mudah...
hatiku sedih piat dipukul...

Air mata peneman hatiku...
aku tak tahu bagaimana bermula...
bayangan kelibatmu bersarang dimindaku...
pergi!! pergi!! kau masih disana...

Kepala buntu jiwa melayu...
tolonglah kawan temankan aku...
bicara peneman sibukkan aku...
biarkan kisah lama pergi berlalu...

Sunyi sepi diriku dari cinta...
doa illahi dipohon selalu...
mesti kuat mesti tabah...
sidia suka jikalau aku sayu...

++***hana zaty**++ said...

erkk...sgt ramai dr love disini....ngee....

hana first tyme dtg cni..cume dtg nk tmbh smgt awk je...awk pg lepak ng kwn2...genti xngat...~~ngee..

n jgn lupe minx doa selalu okeyh!hehe
salam knal..

Ms.Independant said...

Adeqq,

Frh rase lagi Adeqq nak lupekan...
Lagi susah nak lupe taw...
jgn pakse dri nak lupekan die...

Klo frh, frh pegi shopping.
Jgn dok terperap kat umah je!

hBz said...

jumpa ibu tersayang. dialah pengubat segalanya. percayala. yang lain hanya teman ketika suka. tiada tandingan selain ibu. ok! ibu first

Boneka tak sakit said...

:) hey.
hehe.. doa la!
jgn lupa Allah ada.. serius doa mempunyai kuasa yg sgt2 hebat!

kenapa ramai org! *termasuk aku kdng2 lupa!
Allah ada sila mintak dari dia!!

pengalaman aku berdoa banyak membantu!!
okay. hehehe...

Tanya sapa pasal doa lupakan kekasih..
rasa doa cari jodoh kut! :P

try la ye!!

admin said...

rapatkan diri kepada Allah, insyaAllah.. jgn buat perkara2 yang memudaratkan diri..

ije said...

dear.. first of all.. ckp dan menaip adalah mudah. dan melakukannya adalah sukar.

papepun, wujudkan HARAPAN yang teguh utk melupakan seseorang yang istimewa tu.

n paling penting,buka tiga benda; HATI, MATA dan MATA HATI untuk orang lain. insyaAllah. =)

Ummi Dania Yasmine said...

Hi...

Oh...akak dah pernah merasa jugak dulu. Dari pengalaman akak ler :-

1. Dekatkan diri dengan Allah. Mengadu dengan-NYA. Kalau dgn manusia ni, kekadang dia akan cerita kat orang lain pulak...

2. Bz kan diri.....kalau ada ruang kosong tu mulalah kita teringat kat dia.....pastu airmata tu mulalah mencurah2....letih badan kita jugak...

3. Bangun dari kegagalan. Ada hikmahnyer.....macam akak penat nangis jer rupanyer hikmah kedepan kita tak tau.....fikir2 balik, penat jer akak nangis.

4. Letak lah kertas kecik kat mana2 spt purse. Tulis kata2 perangsang/motivational words macam 'Kita tak heran lah dier'....atau pepe lah.

5. Jangan dengar lagu2 frust tuh. Akak dulu dengar lagu Celine Dion I'm Alive.....Semangat sikit.

6. Jangan pergi tempat2 yg kita pernah pegi ngan ...... Nanti tak pasal2 teringat lagi....(Macamana akak tau?....Dah pernah experience gini...)

7. Buat lah aktiviti yg berfaedah macam kalau suka shopping, gi shopping, bersosial....gi bercuti ke tak pun aktif sukan ke.....

8. Kita kena KUAT. Tunjukkan pada si ...... yang kita leh hidup TANPANYER....

9. Ingat...jangan merayu2 kata terimalah kita balik...JANGAN ye sebab lelaki ni ego......past is past...KEEP MOVING FORWARD...

10. Last sekali, ingatlah...time will heal your pain....percayalah....

11. Jgn buat perkara yg x elok ye...masa ni lah syaitan senang nak goda sbb hati kita tak kuat...

Good luck yer.....hanya kita yg boleh ubah diri kita.....

Faarihin said...

memang saya pun ada alami gak keadaan cam ni.. banyak caranya..

tapi paling tetap.. sentiasalah meluahkan kepadaNYA.. hanya dia tempat yang paling sesuai untuk kita luahkan segala-galanya.. mudah-mudahan dengan mengingatiNYA kita akan melupakan dia yang bukan hak untuk kita ingati..

Adeqq said...

arieza:-

terima kasih cyg! mmg kene start membusykan diri!

Adeqq said...

nabil:-
urm, seseorang yang amat istimewa.. =)

Fhad:-
aganye kalao lepak ngan blogger bole itang tense x? boleh! hehe

nabil:-
nak! ade cite die x? tp kwn kite ckp, heroin die sangat cantek. ouh teruja!

Adeqq said...

Ruff:-

YM aku prob. tunggu oke.
tanks fren!walaopon aku da abes study x de asaimen, ttp tanks jugak atas nasehat! hehe

si putihpurple:-

aku akan bangun! aku down sbb die first love aku. aku x penah jatoh cinta. ni first time. aku sakit. sakit sangat. tanks syg! nasehat ko amat berkesan kat jiwa aku.

Khuzaini:-
betol kan. kene ingat mak and ayah je. insyaAllah I cube!

Adeqq said...

pak long:-
ouh hati! kuatlah kau!
sambung pantun:

barang lepas jangan dikenang,
sudah menjadi milih org lain!
T____T

enulwanie:-
tanks atas nasehat. maaf sbb x mintak nasehat kat ur blog. sowii.. btw, tanks again. perempuan mmg lemah kan? urm...

Lumut:-
Ko tau tak? Mase aku nye hati ni sakit sangat, aku bace semua entry ko. Mase ko down, mase ko cari kekuatan. Aku cube. Aku nak kuat balik! Entry ko banyak tolong aku. Tapi, aku jatuh lagi.
Tanks sbb bg aku nasehat. Aku sayang ko!

Lumut:-
Spam mane ek? aku just copy je ape aku nak mintak tlg, then aku gi blog2 kwn2 aku paste je kat chatbox. tu spam ke? hehe

Adeqq said...

AkuBeskot:-
Aku cube oke. Tanks sbb bg link kat aku. Aku cube chill ni.

Ween:-
tanks. Dekatkan diri dengan Allah memang benda pertama yang kita kena buat walau ape keadaan kita kan. Sebab Dia je yang akan terima kita dalam apa jua keadaan. Tanks again ween.

farwalis:-
Ouh! lagu itu sangat touching! I belum boleh lagi dengar lagu tu. One day perhaps! Tanks =)

Adeqq said...

aNis aMiRah:-
Terima kasih! Saya dah cube lepaskan dia. Urm. InsyaAllah. Kita akan cuba lagi dan lagi dan lagi.

kawie2020:-
Kenapa puisi ni sungguh touching? Nak pergi menangis kejap!

hana zaty:-
Tanks sebab sudi singgah and bagi nasehat. I akan cuba! Salam perkenalan. =)

Adeqq said...

Ms.Independant:-
Darling, jom shopping! =P
Tanks cyg~

hBz:-
Mama! I need u! Tanks hBz!

BonekaTakSakit:
Urm. Allah penyembuh luka di jiwa. InsyaAllah. Terima kasih untuk nasihat. =)

Adeqq said...

admin:-
erk, I takkan buat perkara macam tu. InsyaAllah. Berdosa! Mintak dijauhkan.

ije:-
Tanks. Cuma, belum boleh buka MATA HATI. Satu hari nanti, adeqq pasti boleh! tanks kak!

Adeqq said...

Ummi Dania:-
Tanks kak. Memang betol cakap akak. Tak perlu nak merayu bagai kan. Urm. Akak pon dengar lagu I'm Alive? Baru tadi dengar. Kawan kata dengar lagu tu banyak2 kali. Nanti jadi kuat! hehe. Tanks sangat2 kak. Nasihat akak buat saya lebih yakin yang saya boleh!

Faarihin:-
Urm. Betol. Kita rasa berdosa sangat sebab dok ingat kat dia. Belum jadi suami kan? Urm. InsyaAllah. Terima kasih atas nasihat!

cik CumeY said...

sayang...

sumpah susah nak lupe kan seseorang..
seseorang orang yang pernah share life ngan kita kan?

CC memang akan sibuk kan diri...takkan biar cc dok sesnsorang ingat kan dia...

Allah..sungguh dia banyak membantu...

kedua family...kadang-kadang duduk ngan family wat kita rase aman jerk kan dear?

kawan-kawan...amik lah mase jumpe kawan2 okay??everything will be fine...share masalah ngan someone yang you trust...ringan kan beban you eh? :)


lastly..

take care...pompuan tak lemah..cume perempuan lembut hati...mudah tersentuh :)

perempuan kuat..kalau tak kuat..macam mane syurga bole ada di bawah tapak kaki ibu kan :)

Firol said...

benda pokol pangkal balik ke asal kepada yang MAHA Memberi. Menguji Masalah ni kepada kamu...

Sebenarnya benda ni small matter...atas kekuatan orang tu...buat apa nak fikir benda remeh..banyak benda lain nak difikir..

Harap dapat selesai masalah ni...jangan biarkan..benda ni yang dapat bantu ialah DIRI SENDIRI dengan PENCIPTA DIRI ITU...

MieZa said...

bz kan diri..make sure jgn duk sorang2..=)

Adeqq said...

Cik Cumey:-

Tanks sayang. I bertuah dapat kawan2 blog yg sudi bg idea kat i time2 mcm ni.

Oke i dah yakin! Perempuan memang KUAT! Hiyahhh! =p

Adeqq said...

Firol:-

Tanks bro. Ko betol. Memang kepada Dia kita kena mintak. I dah nangis depan Dia. So, cukuplah kan? Watpe nak sedih lame2. (Ayat sedapkan ati sendiri.)

Adeqq said...

Mieza:-

Ok, tanks tau! nanti kene gi zoo la macam ni. Ramai org and haiwan comel2.. hehehe

safizan said...

Try lagu ni...

Opick - Bila Waktu Telah Berakhir...

~~~Teman sejati tinggallah sepi...~~~

Kapten Luffy said...

jangan pikir sangat
semua tu perlu masa

Kapten Luffy said...

jangan pikir sangat
semua tu perlu masa

hajarus said...

hai adeqq... nak lupakan seseorang yang cukup istimewa memang satu perkara yang susah nak lakukan tp adeeq kene kuat demi kebaikan bersama..

sentiasa busykan diri dan jangan selalu duduk bersendirian k...

Adeqq said...

safizan:-

tanks. Erk, lagu sedeyh tu.

Adeqq said...

Kapten Luffy:-

semua perlukan masa. kan? urm..

Adeqq said...

hajarus:-

tanks kak. Jangan selalu duduk sendiri eh? Tapi, tu lah yg selalu terjadi. Ni kene keluar selalu ni..