Followers

Monday, January 25, 2010

Tips Untuk Mengubati Luka di Hati

ENTRY INI PANJANG! SILA KLIK PANGKAH JIKA MACAM MALAS NAK BACA
TAPI I SARANKAN U ALL BACA SEBAB I NAK U ALL BACA. HA, APAKAH!!!


Salam. Haish! Baru je semalam I mintak tips nasihat dari kawan-kawan blogger, arini I dah buat tips sendiri? Berlagak! Hahaha

Bukanlah, I dah kumpul SEMUA (I ulang, SEMUA) nasihat yang kawan-kawan blogger baik hati I bagi. I letak kat sini, boleh jadi panduan kepada sesiapa yang mahu mengubati luka di hati dan melupakan insan tersayang! Terima kasih yang tidak terhingga kepada semua blogger yang memberi komen dan nasihat untuk I. Nah, ni link2 mereka. Pergi terjah!

- arieza - nabil - Fhad - Ruff - si Putihpurple - Khuzaini - pak long - enulwanie - lumut - aku Beskot - ween - farwalis - aNis aMirAh - kawie - hana zaty - Ms.Independant - HBZ - bonekaTaksakit - eiman - ije - ummi Dania - faarihin -
cik Cumey - Firol - Mieza - safizan - Kapten Luffy - hajarus -


Terima Kasih yang tak terhingga!!~ Sayang korang semua! Kurang sikit sendu di hati.

Mari ikuti tips mengubati hati yang luka dan melupakan seseorang~
  1. Pergilah mencari Pencipta Kamu. Mengadu pada Dia. Menangis depan Dia. Cerita semua pada Dia. (I Mohon keampunan dariNYA sebab mencintai seseorang yang belum sah menjadi suami. Hadoi, besar dosa I. Astaghfirullah!)
  2. Solat hajat, solat istikharah dan solat-solat sunat yang lain. Mengaji jangan tinggal. Barulah tenang hati. (Empunya diri ni pun sama, gi lah bawak-bawak mengaji)
  3. Jangan duduk sendirian! Kalau I, gi lah bowling! Pastu aim kat pin tu macam kita nak lepaskan geram. Confirm STRIKE!
  4. Pergi berbual dengan parents. Cuma, I tak boleh nak borak ngan my parents sangat tentang hati perasaan ni. I jenis pemalu nak bercerita. Tapi kan, my dad ada tanya soalan cepu cemas, "Agak-agak bila nak kawin?" ERK! Oke, TERDIAM.
  5. Jangan buang barang pemberian si dia. Simpan sahaja. Kalau rindu, tengok sahaja. Sebab kalau dah buang, terus tak ada apa untuk kita tengok. Sekurang-kurangnya, kita jadi kuat!
  6. Kalau I, I tak boleh dengar lagu-lagu jiwang. Cuba cari lagu yang semangat sikit. Macam I, I dengar lagu-lagu Linkin Park.
  7. Jangan merayu kepada dia untuk terima kita balik. Sebab dia akan rasa yang dia dah mendapat kemenangan total. Cuba jadi KUAT seperti MILO. Heh, sempat merepek.
  8. Yang paling penting, belajar untuk REDHA. Terima perkara tu and berdoa agar dapat yang Terbaik untuk kita.
Amiinn. I merasa air mata sangat banyak turun semasa menaip semua ni. Bukan sebab I down down down tapi sebab I rasa beruntung ada ramai kawan blog yang sayang I. Terima kasih semua. U make my day! I akan cuba jadi kuat. I masih cuba. Doakan I!

"Kupendamkan perasaan ini
Kurahsiakan rasa hati ini
Melindungkan kasih yang berputik
Tersembunyi di dasar hati

Kupohonkan petunjuk Illahi
Hadirkanlah insan yang sejati
Menemani kesepian ini
Mendamaikan sekeping hati

Oh Tuhanku berikanlah ketenangan abadi
Untukku menghadapi resahnya hati ini
Mendambakan kasih insan yang kusayang"

I akan kuat. I akan kuat. I akan kuat. T____T

30 comments:

::[si putihpurple]:: said...

kuat beb!!kuat!!aku nk pompuan kuat!!

{lumut} said...

inilah yg kita mampu!!
habislah MILO bankrup..=p

{lumut} said...

oh ade mende nak ckp..sikit je x byk..hehe..

mungkin hari ini awk rase awk mampu utk bgn..awk rse awk boleh kuat..awk rse awk boleh melangkah..

tapi..ini dr pengalaman la..haha..

lepas ni mungkin awk akn rasa balik down.rse sedih..dan time tuh awk akn jtuh blk...

jd...

kalau rse sedih time tuh..jgn sekat2..nangis je luahkan..sbb mmg lumrah kite akan cube utk bgn dr sedih..but then..kdg2 kenangan silan tarik kita jatuh blk...cuma..bgn lg dan lg..

jgn trus jatuh ditarik emosi dan kenangan...

kau boleh!!mesti punye!!
take time..jgn paksa diri taw..
yg penting..doa byk2....

klau sedih lepas ni..carik je aku..nnt aku cium ko.=p

Ms.Independant said...

wah!
ni dah macam ilang satu.
10 maliiii!!!!

raminye yg syg adeqq ni!
jgn putus asa k!

:)

hBz said...

kau ni lumut.suruh orang nanges. dye dah lupe.ok la tu. kau nak nanges, nanges sorang2 kt auckland sana.

goOd. ni mesti pasal cinta kan. Jangan lah. yea. cinta tu membosankan. belajar dulu. pecaya la. cinta lepas kawin, lagi menarik. ini bedasarkan mata kasar aku la.apa aku nampak. belajar dulu pandai2. keje. gaji puluh2 ribu. nnt tunjuk je mana laki yang bekenan. **tak salah nak pinang laki. cuma belum ada yang buat-sumber dari nur kasih

kawie2020 said...

yeahhh... kamu mesti kuat yer... kalau kamu kuat, kawie pon akan turut bertambah kuat... hehehhehehe... :)

Firol said...

minum kacip fatimah....tak pun kopi janda...kuatlah nanti...

rilek adeqq..muda lagi banyak benda lagi nak harung

ije said...

u mmg KUAT! =D

Faarihin said...

yup.. hidup mesti kuat.. cam lumut.. dia sangat kuat beb.. huhuhu.. =P

apa2 pun hidup mesti diteruskan saya pernah rasa down macam ni gak.. bila teringat balik memang sedey.. tapi bila kita ingatkan DIA yang lebih layak untuk dicintai.. kita akan menjadi semakin kuat.. sebab DIA sentiasa bersama kita.. cuma kita aje yang selalu terlupakan DIA..

always be strong adeqq.. (^__^)

Ganbatee!!!

Fhad Boulala said...

yeahhhhhh clap2.. kalo nak kuat g bace blog2 lumut... hehehhe... byk da kate2 perangsang yg ghairah kat ctu.. adeqq bace je.. mesti sihat dan kuat...

aNis aMirAh said...

yeayyyyyy!
thats my girl!
saya masih ingat saya jumpa blog ni secara tak sengaja bila saya tekan2 apa entah di google.
tp saya terharu sgt bila saya ada dlm kelompok mereka2 yg menyayangi kamu.
kalau perlu nasihat lg, mintaklah kami lg tp taknak sedih2 lg okey?
be strong!

Adeqq said...

putihpurple:-

ye, aku masih mencuba..
aku musykil, ko SUKA perempuan KUAT? hehehe..

Adeqq said...

lumut:-

MILO takkan bankrup lah! Aku hehari minom MILO! hahaha

Adeqq said...

lumut:-

Urm. Memang betol cakap ko. Memang aku pon BERLAGAK macam kuat! tapi, aku belum cukup kuat.

Aku akan terus cuba. Aku nangis setiap malam. Pagi2 je cover mata dengan foundation bajet! haha

Tanks sayang! Ko punya entry banyak kuatkan semangat aku. Aku x nak nangis dah. Aku nak KUAT!

Oke, ko balik sini aku jumpe ko. Bole dapat kiss. huahuahua~

Adeqq said...

Ms. Independant:-

Hurm. Sebab dah x tahan kot. Nak meluahkan x pandai sangat, so menulis je pandai. Tu yang mntak tlg kawan2 blog.

Tanks tau darling!
Doakan I k.. =)

Adeqq said...

hBz:-

Lumut bg nasehat yang bernas lah!

Hurm, memang. Nak carik lelaki yang macam tu jugak lah. Bercinta lepas kawin kan? baru best. Oke, nak tackle hBz!

Adeqq said...

kawie2020-:

hehe, i will try to be strong! chaiyook!~

Adeqq said...

Firol:-

tanks sbb cakap I muda. Hiks..
Yup, memang betol. Tgh cuba la menjadi kuat ni.. tanks tau!

Adeqq said...

ije:-

Kenapa sebelah KUAT tu ada SMILE? hehe.. Tanks tau kak!

Adeqq said...

Faarihin:-

Lumut memang KUAT! Haish, kenapa kene capslock je perkataan kuat tuh. hahaha

Tanks cayang. I will try tau! Sedang mencuba skang ni. Walaupun x kuat, cuba gak untuk bangun.

Adeqq said...

Fhad:-

hehe, betol tuh. Lumut kuat! I adore u lah lumut.
tanks, mmg sedang berusaha gigih ni. Nak jadi sihat dan kuat!

Adeqq said...

aNis aMirAh:-

Tanks a lot! Owh, main tekan2 jumpe blog I ek? Hehe. Yup, terima kasih kerana ada dalam kelompok itu. =)

cayang kamoo!~

«♪Ruff♪» said...

camni arr br best..bersemangat....

jom2 layan Linkin park...layan indie2 band mesia pun best...jom2 rock da world...hehehehe

p/s: sowi ek...kamu memang best

-aTie- said...

kuat!!!
anggp ni dugaan tuk kuatkn hati kite...
so dun worry...bahagia pasti ade

Khaizarien Blog @ atie

Adeqq said...

Ruff:-

yeah! tanks untuk bg aku semangat!

ko pon best!

Adeqq said...

aTie:-

mekaseh tau! i masih mencari sinar bahagia tu! =)

wan2911 said...

Terima Kasih Atas Tips Ni, InsyaAllah And Dah Berazam Nak Wat Macam Ni Jugak, Terasa Yang Diri Ni Terlalu Jauh Dari Tuhan..Ya Allah Kau Tunjukkan Lah Aku Jalan Yang Lurus Lagi Diredhai Oleh Mu.Amin..

Revolution said...

thanks!! artikel ni banyak membantu..

natashatufarid said...

mohon share kat blog ye. thanx :)

Maya Amastarz said...

I need someone, help me go through this pain...Im in so much pain, badly hurt...I cry everyday.. =( my story