Followers

Thursday, May 6, 2010

Warna dan maksud bunga ^_________^

Salam.

Ceh. Tajuk je gempak. Haha. Sebenarnya, ada seorang staf dekat ofis ni. Suka sangat dengan bunga. Sebab tu macam nak buat research pasal bunga ni. Secara jujurnya, I bukan seorang perempuan yang suka bunga. I pernah cuba untuk suka bunga, tapi hasilnya, I memang tak boleh menyukai bunga. Bunga ada banyak jenis. Sampai I tak tau langsung nak bezakan bunga-bunga ni semua. Yang I betul-betul kenal bunga ros, sebab bunga tu sangat popular. Di mana-mana meesti ada bunga ros. Sebab tu I kenal bunga ros je. HAHAHA

Disebabkan I hanya kenal bunga ros je, so, I nak bercerita la tentang bunga ros. Bunga ros ada banyak warna. Setiap warna ada maksud yang tertentu. Perempuan semua suka bunga. Kalau beri bunga, cair je. Tapi bukan I. Tak tahu la kenapa. I tak suka bunga. Tapi, kalau orang bagi, I terima je la. Tapi I akan letak kat rumah je. HEHE.

Oke, mari mulakan pembelajaran kita hari ini.
BUNGA ROS MERAH. Bermaksud cinta dan sayang. Keghairahan seseorang tu boleh terjadi dengan hanya apabila dia menerima bunga ros merah. Biasa terjadi kat pasangan pengantin baru. Kalau husband bagi ros merah, confirm melting-melting. Lepas tu satu perasaan akan wujud. Perasaan apa? Sila pergi kahwin sekarang! HAHA.

Yang penting, ros merah ni memang bermaksud diberikan kepada orang yang sangat kita sayang dan memberi maksud mendalam kat hati kita. Boleh bagi pada ibu untuk Hari Ibu. Beli bunga untuk ibu sekarang! Asyik bagi girlfriend je! Biasa dia ni! =P

BUNGA ROS KUNING. Sangat ceria kan warna kuning? Kuning ni bermaksud keceriaan dan kehangatan. Sangat sesuai untuk beri kepada kawan-kawan. Ada kawan yang akan berkonvo? Sila beri bunga ini. (Saya konvo tahun ini. ^____^) Kuning juga dipercayai boleh meningkatkan rasa kepercayaan yang sangat tinggi. Boleh beri bunga ini kepada kawan-kawan sebelah menyebelah tu. Tak ada masalah.

BUNGA ROS MERAH JAMBU @ PINK. Entah. Bila I sebut merah jambu, macam comel bunyi dia. Kan? HEHE. Ok, pernah rasa suka pada seseorang tapi tak berani nak beritahu? Pergi beli ros pink sekarang! I paksa ni! HAHA. Ros pink ni bermaksud hampir sama dengan ros merah cuma ia tak keterlaluan. Ia lebih kepada 'admire'. Ala, macam zaman dulu-dulu. Minat la dengan dia tu. Bagi surat. Sekarang sila beri bunga ya.

Lagi satu, ros pink juga bermaksud kelembutan. Warna pun lembut. HEHE


BUNGA ROS PUTIH. Ha, ini sangat best. Taktau la. Dalam semua bunga, I macam TERtarik dengan yang putih ni. Mungkin sebab ia bermaksud simpati dan ketulusan hati. Kan kalau orang berkahwin, suka pakai warna putih untuk bernikah kan? Sama la macam bunga ros putih ni. Bermaksud tulusnya hatiku menikahi dikau cewaaaahhhHhHhHhhH!~

BUNGA ROS LAVENDER. Owh My... Memang I serius melting tengok warna bunga ni. I sangat suka pink purple. So, memang warna lavender ni menjadi kegilaan I. Walaupun I tak suka bunga, sebab warna macam ni, I akan terima. HAHA. Lavender ni membawa maksud 'Cinta Pandang Pertama'. Ha, kalau ada sesiapa yang jatuh cinta pandang pertama, boleh beli sekarang! Kalau tak sekarang, esok pon boleh!


BUNGA ROS JINGGA. Ok, ini agak bahaya. Ros jingga bermaksud 'desire' @ keinginan. Keinginan untuk bersama. Kira nya kalau husband balik rumah bawak ros jingga, si isteri harus faham. Ok, I tak boleh nak elaborate lagi. Tak ada experience. HAHA. Cuma, faham-faham saje lah!

BUNGA ROS BIRU. Ros biru ni bermaksud...... Ok, I tak jumpa maksud dia. Jadi, anggap sahaja bahawa bunga ros biru ni sesuai untuk orang sakit. Kalau ada orang sakit kat hospital, bawak la ros biru ni. Sebab selalunya biru ni bermaksud ketenangan. Eh, tapi kalau informasi ni salah, sila jangan marah! HEHE

BUNGA ROS WARNA WARNI. Ini tak ada maksud. Tapi, ini sangat cantik! Anggap sahaja I mohon kepada semua untuk belikan I bunga ros ini. BOLEH KAN? Sayang kamu semua!!~

16 comments:

hajarus said...

k.hajar sker ngan sumer color bunga2 rose kat atas ni... cantik...!!!

adeqq nak bunga rose ekkk... t k.hajar emailkan 1 pic bunga rose kat adeqq boleh...??? aci x lau camtu... hehehe...

Pensel Kontot said...

aku suke dark rose....
mcm mane tuh?
apakah maksud di sebalik dark rose

yana said...

aku taw ko suke bunga nie....iaitu bunga plastik..

::[si putihpurple]:: said...

gosh!!
yg purple tuuu.....
oh...melting melting~~
haha:D

Firol said...

black rose lak?

Adeqq said...

hajarus:-

hehe. kak hajar nak bg dalam emel je? xpelaa kak. hahaha

Adeqq said...

Pensel Kontot:-

urm.itu kegelapan. Maksudnya kau seorang yang sangat perahsia. Sesiapa yang bagi dark rose, means dia mahukan sesuatu tapi kau x tau apa yang dia nak.

Adeqq said...

yana:-

haha. tau x pe. senang x pening kepala nak jaga. huhu

Adeqq said...

si putipurple:-

aku pon melting gile! hehehe

Adeqq said...

Firol:-

sama seperti yang diterangkan kepada sedari pensel kontot. hehe.
black rose bermaksud kegelapan. org yg bg tu mesti sorang yang sangat saiko!

azwa said...

hehehe...adeq dh suke pink...dulu anti gler...miss pinky...hahaha...azwa tk pernah plak dapat bunga ros warna putih...best tu...oren cm seram jer...huhuhu...tp ros merah dan lavender dh dpt mase convo ngan besday...hehehe...warna lavender tu siyes cantik....hehehe..

Adeqq said...

azwa!

hehe, jangan la bocorkan rahsia. Haha. dulu mmg adeq x suke gile warna pink kan? Tu la, yang tak suke semua suka dah sekarang.

I miss those memories la darling!
Jom hangout!

Ms.Independant said...

suke merah + putih + purple!
Giler tamak!
hahaha

:P

Adeqq said...

Ms.Indie:-

u nak ke? nanti i suh abg acap beli. hehe

azwa said...

adeqq..azwa gi final thomas cup hr tuh...tk jupe pon adeqq...giler sesak ngan penyokong indo...naik lemas...dibuatnye...ape pun...indo mmg fight hbs2 ngan china...sgt puas hati ngan game hr tuh... =)

Nur Aini said...

semua cntk..tpi yg wrna-wrni tu x cntk sngt..blh la..hihihih(jgn mrh)