Followers

Thursday, August 12, 2010

Dulu-Kini-Tak Jauh Beza Pun ^___^

Salam.

Hari kedua berpuasa. Demam. Kena hujan malam pertama terawih. Suara dah tak ada.

Oke, itu introduction ye. HEHE. Bekerja sebagai tukang cakap sampai student bosan adalah satu pekerjaan yang memerlukan kesabaran yang tinggi. Walaupun student I bukan di peringkat budak sekolah, perangai masing-masing, ISH! boleh buat kepala pening.

Tapi, bila fikir balik, betul lah apa yang orang kata. 'What goes around comes around'. I sangat bersetuju dengan frasa tu. Dulu masa zaman belajar, selalu membebel.

"Apalah tukang cakap kat depan ni. Tak faham kau ajar apa."
"Alamak, subjek ni fakta gila! Ok, malas study~"
"Presentation sambil baca je boleh kan? Tak payah terang panjang lebar."

Dan tukang cakap biasanya akan kata kat kami,

"Saya ajar sampai habis suara ni, awak semua dok bercakap kat belakang!"
"Subjek fakta ni senang je kalau awak membaca."
"Awak membaca ke awak terangkan? Awak ingat saya tak boleh baca ke apa ada kat slide tu."

Dan bila tiba giliran I menjadi tukang cakap sekarang ni, baru I faham perasaan seorang tukang cakap bila student buat apa yang I pernah buat dulu. Nasib baik la I pandai kautim. Baeeeek punya!

Betul apa orang kata. 'What goes around comes around'.


p/s: Entry dibuat semasa student tengah menjawab test. Bagus kan tukang cakap ni? Hiks~

33 comments:

MOFASAD said...

SABAR LA OK.

itu yang kamu pilih... kena teriam


:)

MOFASAD said...

teriam plak!

terima lah!

hahahaha

>>________<<

Lya Colours said...

saya TERIAM
hahahaha

AJ Nismihan said...

that the sweetest thing about teaching.
you can expect what you will get; and obviously you should know what to do; by put yourself in their shoes now and then.

Memandangkan jarak umur tak jauh, you should know what to do to gain their respect and attention.

dah, jangan nak goda budak2dengan dressing kebaya ketat apa segala, kang habis pahala puasa hang dengan budak2tuh skali. Bdk laki dok tenang, budak pompuan dok bengang.

hehe

terawikh lagi kah dalam demam?
Ujian Allah tuh kan.
Kenalah teriAM. eh silap, terima :)

Selamat beribadah ya Adeqq. Sabar itu sendiri satu ibadah kan.

Salam

fara said...

mengajar mmg memerlukan byk kesabaran kan...
tp dpt bykkkk pahala :)

Bulan Di Langit Osaka Biru said...

take care
jangan main hujan..:)

*kem salam kat student yang hensem2.. ehhehe

alvin takda umah harga 8juta said...

assalamualaikum..

tukang cakap kena kurangkan menjerit,berkaraoke dan membuli..
sbb suara tukang cakap kan ada mslh..

tukang cakap juga jgn lupa mkn ubat..kalau nak ubat batuk perasa sirap..nanti wa suruh datin seri paduka bancuhkan ubat batuk sirap tu k..

owhhh..lazatnya air sirap yg sejuk dlm peti ice..
owhhh..ada lagi 5 jam utk berbuka..

alvin takda umah harga 8juta said...

owhh..
panjang wa membebel kat atas..
wa lupa nak ucapkan..
sekian teriam kasih..

MieZa said...

selamat mengajar di bulan puasa =)

wong ah ian said...

lebih seronok menjadi student..




komen ini dipost masa tukang cakap tengah membebel kat depan..

aLy said...

tukang cakap ni tak bias dgn students kan?


smoga dapat tahan suara dr bising2 kat student ye
=)

hajarus said...

la ciannyer... t jgn berujan lg tau... ;d

Adeqq said...

Mofasad:-

Yup. Itu yg wa pilih. Kena lah TERIAM! ^___^

Adeqq said...

Lya:-

Saye pon TERIAM! =P

fnd said...

Kalau penat bercakap..jgn selamba je minum air time puasa

fndrocka.wordpress.com

Adeqq said...

AJ:-

Yup. That's the sweetest thing! Masa dulu, selalu cakap, I don't want to be an academician. Feel like to be a journalist. But then, ini takdir dan jalan yang ALLAH da tetapkan. Feel happy to follow the flow~ ^__^

Eh, mana ade kebaya ketat. Takde takde. HEHEHE.

Sabar itu ibadah. Selagi daya, harus dilakukan! InsyaAllah.

Kamu jaga diri oke!~ ^___^

Wassalam~

Adeqq said...

Fara:-

InsyaAllah dapat pahala. ^___^
Yup, sangat bersabar~

Adeqq said...

Bulan:-

erk. HEHEHE. nak yang hensem eh. bole2.

tak main hujan dah~ HEHEH

Adeqq said...

Alvin:-

Waalaikumsalam.

Wah, sopan gile komen lu kali ni? Selalu komen lu x bole blah jek. Lu jadi baik eh skrg? Bagus2. HEHE

Yela, wa memang suke buli kan. Jeless! HAHA

Ahh, nak goda wa ngan air sirap la tuh!

Adeqq said...

Mieza:-

owh, thanks!~ ^___^

Adeqq said...

Ian:-

Erk~ HEHEHE. Ko same je mcm student aku kan?

yup, jadi student lagi best lorrr!

Adeqq said...

aLy:-

eh, x delah. xpernah bias pon. layan same rata~ ^___^

Adeqq said...

Kak hajar:-

oke kak. Mekaseh~ ^___^

Adeqq said...

fnd:-

hehehe. xdela sampai macam tu. Amboi2!~ ^__^

nasikputeh said...

adey letey la jd tukang cakap. guna bhsa isyarat je ler.. heheh



len macam la rase bile panggil lekterer 'adeqq'..hehehe

Adeqq said...

nasikputeh:-

yup. memang letey oke. lagi2 ajar mende fakta. bercakap jek! hadeii

erk. apsal lain eh? hahaha. student aku x tau nama samaran aku okeh. =P

yusuf mujahidin ™ said...

Salam ramadhan Adeqq
poso penuh ye!! hehe

fiQ said...

lecturer tulis blog time tgh test?
hebat2..hehe

Fhad said...

hahaha... adeqq tempat ko nak gune tukang cakap lagi x? hahaha...

Adeqq said...

Yusuf:-

Salam Ramadhan juga. Alamak, penuh ke? Aku cuba. HAHAHA

Adeqq said...

fiQ:-

hahaha. dah tu, try2 broadband, tetibe laju gile. hah! ape lagi! HEHEHE

Adeqq said...

Fhad:-

tukang cakap? memang nak pakai orang. tapi, kena course education ah. kalau ye, silakan memohon. HEHEHE

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

ya memang tak de beza ..kita berpuasa selagi islam dan hidup