Followers

Monday, August 16, 2010

Sebenarnya Hati Tengah Sedih Tapi Nak Type Entry Jugak!

Salam.

Hye semua! Sihat? Puasa tak? Hepp! Jangan ponteng puasa ok. Hajat di hati nak bermadah manja, tapi, risau la bulan-bulan puasa ni bermadah, ada yang marah nanti. EHEHE.

So, tak jadi bermadah. Ha, nak dijadikan cerita, minggu lepas, dalam kelas. Ada satu topik tu sangat la fakta. Memang susah nak menerangkan. Sampai tukang cakap pun pecah kepala nak memahamkan. Pastu bila tanya, semua student pun macam dah berasap kepala. Ok, tukang cakap pun apa lagi, "take five!" Huh! Penat weh bercakap je kerja. HEHE.

Lepas dah rehat beberapa minit, sambung balik topik tu. Tukang cakap pun menggunakan falsafah CINTA untuk menerangkan maksud topik tu. Hah! Semua faham! Apesal la tak terfikir dari tadi kan? Maksudnya, nak ajar student, guna contoh CINTA je, mesti faham ye? Ish ish ish. Penat la macam ni. Asyik kena cari modal CINTA je la. Haih~

Nasib la tukang cakap ni pun agak suka bab-bab CINTA ni~ HAHAHA.


Kepada si 'Dia':
Andainya dapat engkau mendengarkan
Suara di hatiku melagukan rindu
Kiranya engkau mampu mentafsirkan
Setiap bait kata-kata yang terucap

Pasti dirimu kan memahami
Harapan kasih yang terbina
Sekian lama di sudut hatiku
Hanyalah untukmu

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa di jiwa
Namun bimbang diri kan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedang khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan
Sebagai mahar hantaran

Apakah mungkin engkau mengerti
Setiap cinta yang dilafazkan
Bukanlah sekadar mainan
Tetapi sebuah janji


Motif jiwang? Dahla takde boyfriend. HEHE. Kepada bakal suami la konon-konon. ^___^


p/s: Rasa nak makan puding laici! Jom buat! NYUMMMM~

22 comments:

AJ Nismihan said...

kita ini hanya mampu capai bahagia bila apa yang kita buat itu datang dengan kasih, dan sayang.
kalau kasih dengan pelajaran, cemerlang insya'Allah.
kalau sayang dengan kehidupan, bahagia insya'Allah.
kalau kasih dan sayang dengan Yang Satu itu Tuhan, Firdausi akhir nanti Insya'Allah.

ala, hidup kena ada semua tuh kan; so as long as you know the limit then the life will be precious.

p/s: kehidupan nih penuh dengan metafora, jadi guna yang sepatutnya, insya'Allah pemahaman lebih dekat.
err, tu saja ke apa tuh? jiwang seh.

cik GULA-gULA said...

hi adeqq...
nape yang??

tabahkan hati ok
kdg2 kene selalu tenangkan jiwa

Menjadi wanita adakalanya kelihatan mudah dan tenang...
namun..menjadi diri sendiri adalah lebih menggembirakan kerana disitu letaknya kekuatan wanita yang sebenar;)

De'din said...

hoho..
kalo kait kan dgn cinta dan komedi pasti lbh sng nak faham..

alvin takda umah harga 8juta said...

nak didik anak pun nanti boley guna kan bahasa cinta kot..


cintailah cintaNya..

fiQ Froz said...

cisss..kalau bab2 cinta laju je kan..cubit sorang2 kang..

aLy said...

tak dapat dinafikan la bila pakai bab cinta ni student lagi senang paham..
sendiri pun mengaku ni..
hikhik



ayat utk bakal suami adeqq tu.....nak pinjam boleh?
:">

Lya Colours said...

haaa sape bakal suami tuh
sekali sekala jiwang ni best gak kan
tp lagi best berangan kawen
ahahaha

wong ah ian said...

aku mencari cinta...

Frodo Baggins said...

aku mencari cinta...

Frodo Baggins said...

nak didik anak pun nanti boley guna kan bahasa cinta kot..


wa setuju je dgn alvin.
jgn lupa amalkan vinny
esok2, anak2 jd pelapis socrates
wooohaaaa


>>____<<

Adeqq said...

AJ:-

Aku mencari kasih sayang NYA sekarang ni. HEHE.

Memang pun. Semua kena guna metafora. Pening kepala dibuatnya kalau kita sendiri tak faham apa kita ajar.

Erk? Lirik lagu la. Jiwang ke? HEHEHE

Adeqq said...

Cik Gula-Gula:-

kena kuat kan kak? KUAT KUAT KUAT! InsyaAllah kak. Mekaseh.

suke ayat akak tentang wanita tu. ^___^

Adeqq said...

De'din:-

ye! tepat sekali. HEHE

Adeqq said...

Alvin:-

Hehe. ^___^
A'ah. Boleh je. Da nak kahwin eh?

CintaNYA lebih penting dari segalanya. =)

Adeqq said...

fiq Froz:-

HAHAHA. betul betul! cubit je. ^__^

Adeqq said...

aLy:-

yup. memang kite pon senang faham mase blaja dulu kan? HEHE.

nak pinjam? tu lirik lagu la sayang. tajuk 'mahar cinta'. amik laa. hehe

Adeqq said...

Lya:-

entah la. Xde calon lagi kot. Hikss~

best kan berangan jiwang? HEHEHE

Adeqq said...

Ian:-

mencari CINTA? amboiii!~ white rice ade. ahaha

Adeqq said...

Frodo:-

pentiru Ian! HAHAHA.

yup. bagus kan? kenapa perlu socrates? HEHEHE~

^____^

yusuf mujahidin ™ said...

cinta? ohh...
nasibku selalu malang bab2 ni

Adeqq said...

Yusuf:-

takpe. Carilah Cinta Ilahi. Itu lebih bermakana. =)

nasikputeh said...

cikgu tolong rekemen anak murid yg paling tiut.

hehehehe.