Followers

Wednesday, August 18, 2010

Jodoh Itu Ada. Sabarlah.

sumber: encik google~

Salam.

Beberapa hari yang lalu, ayah bertanya, "Dah ada calon ke?" Terdiam. Taktahu nak jawab macam mana. Rasa sangat susah soalan tu. Seperti menghadapi SPM. Jujurnya, taktahu macam mana nak beritahu. Macam ada, tapi macam tak ada. Kemudian, tanya soalan pada ayah, "Nak kriteria macam mana eh agak-agak?" Ayah pun jawab.......

"Kalau boleh yang lulusan Universiti."
"Kalau boleh yang ada kerja bagus."
"Takda rupa dan harta tak kisah sangat, asalkan masa depan terjamin."
"Semakin hari semakin maju. Akan datang nanti lagi lah maju. Kena cari pasangan betul-betul."

I terdiam. Yelah, seorang ayah. Mesti nak yang terbaik untuk anak dia. lagi-lagi anak kesayangan~

Terus SMS kakak pulak. "Kak, kalau orang nak kahwin, kriteria bakal suami macam mana eh?" Kakak pun jawab...........

"Tak perlu pilih rupa sangat, harta sangat, yang penting IKHLAS dan SAYANG kita seadanya. InsyaAllah. Dah ada calon ke? Bila nak kenalkan kat akak?"

"Takdela kak. Tanye je. Hiks. Mekasih!"

Lega sikit. Bukan apa. Zaman sekarang. Susah nak cari yang betul-betul ikhlas sayang kita. Susah nak dapat yang akan hargai kita. Nak ikut ciri-ciri ayah tu susah sikit. Bukan tak ada yang berkelulusan tinggi, ada, tapi dah tinggalkan kita. Haish~


"Ya Allah. Aku berserah padaMu.
Jika kau datangkan jodohku,
aku terima dengan REDHA.
Dekatkanlah hatiku dengan hatinya
jika dia benar jodohku. Amiinnn."



p/s: Kalau ada yang betul-betul sayang kita, cuma tak berapa nak menepati ciri-ciri yang macam ayah nak tu, macam mana eh? Macam mana nak yakinkan ayah? Tolong bagi idea boleh?

43 comments:

Lya Colours said...

nak kawen !!!!

ayah kita pon ada tanya2 tapi kita ni selalu pusing topik
ngehngehngeh

Frodo Baggins said...

diam tanda setuju.
ni org tua2 punya prinsip
better lu jgn diam if apa2 nanti.
dah yg x diam pun dikata setuju.
ni kan pulak yg x kata apa2.

((hahahahhaha))


kata kat abah ...

"saya dah ada pilihan.
saya pcaya n yakin kat dia.
saya x pnh seyakin ini abah.
abah jumpa dulu yer ...
i love you very strong abah"



hahahahha


ehemmmm ... cepat btindak weh!!!

Frodo Baggins said...

hye lya
kawen ngan wa mau??


>>__<<

makdara TERDIVA said...

berdoalah selalu pada-Nya..semoga diberikan petunjuk tentang jodoh tu..dan jgn terlalu berharap sgt tanpa membuat apa2 usaha..

dan paling penting cari btul2..bukan main tangkap muat jer..biar lambat asal selamat..hehe..!

fiQfrozen said...

dasar kaki pompuan frodo!!

lpas da sebat berd ngan parid sini pon nak jual minyak?hakhakhak...

kalau kawen bgtau...

=)

AJ Nismihan said...

Frodo
Ayat pujuk hang memang mantap. Kasi salute sebungkus dua ya :)

Fiq
Bila masanya Frodo kaki perempuan? Berd dan parid bukan perempuan kan?

Adeqq
Ikut blog kak una. Kan dia kata, Dad always being a Dad.
Kalau betul ada calon, kenalkan pada family. Requirement tu cuma batu aras yang tak lebih kurang sama ja macam ciri-ciri yang Ayah boleh pinda-pinda guna kuasa veto.
Yang penting, ayah2nak tengok kita bahagia ja.
Oh, 'kita' pada ayat terakhir tadi bukan nak memujuk kita berdua kahwin ya.
Nanti fiQa kata aku pulak kaki perempuan. Yang aku tau, kaki perempuan tidak berbulu seperti kaki Aku.
Oh malu.
tertunduk malu.


Usaha dan redho dengan keadaan Adeqq.
Allah Maha Tahu.
Kalau sudah jodoh, pasti hati abah, hati kakak akan ikut girang nanti.
Percayalah.

MOFASAD said...

fiq nie memang nak kena cubit ngan aku!!!!


hahaha

Frodo Baggins said...

AJ ... kaki lu berbulu ke?
kitaorg mmg sangap dgn yg kaki bbulu ni
hahahahhaha ...


"kaki yang jinjang" ..
contoh kaki parit & berd
plus ian n viiny.


((ayat yg wa x sempat nak ckp dulu.
hahahahhaa))

MOFASAD said...

frodo..


sek bek bulan puasa

hahaha

wong ah ian said...

rase macam dah komen tadi..kalau ade dua komen aku sila buang satu ok..haha

MieZa said...

bwk jumpe dulu..kot-kot berkenan =)
doalah, minta petunjuk daripada ilahi =)

maisyara Pot! Pot! said...

mak ada tanya soalan macam ni. bila dah cakap ada, she said:

gatal punya budak!


macam mana ni? hehehe..





* sabar jela erk? :)

alvin takda umah harga 8juta said...

dgr lah kata ayah..
itu lebih membahagiakan..


frodo..kita kawen jom..

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

jangan asyik sabar je kang kerepot..gerak sikatla...

Berd said...

jika dah ada pilihan sendiri cepat bertindak. jangan terlambat. gua taknak lu jadi macam kawan gua.

((frodo jangan kantoikan diri lu kat sini))

Mohd Adziim said...

Er..aku rasa part harta tu penting.
Nanti sape nk bayar majlis tunang,kahwin,duit hantaran,beli kereta,beli rumah ?

Pensel Kontot said...

weh nk kawem dah....
huhuhuhu..

ambek aku je jadi calon ko...
eh boleh kew?
hahahaha

Adeqq said...

Lya:-

belum nak kawin. tp, entah. HAHA.
pening lah!

Adeqq said...

Frodo:-

owh! kene cakap mcm tuh ke? HAHA. sangat strong lah my love to u daddy~ HEHEHE

Adeqq said...

Makdara Terdiva:-

Thanks kakak gojes atas peringatan akak tuh! InsyaAllah. Memang kena cari betul2 kak~ ^___^

Adeqq said...

Fiq:-

Hahaha. buli Frodo! Frodo mmg! Poyo private blog~ =P

Hiks, lom lg lah dear. lek luuu~ ^___^

Adeqq said...

AJ:-

Yeah. Dad is always a dad~ Blog kak una? Blog ape ye? Bg link meh.
Entahlah. Mula2 nak serahkan hal jodoh pada ayah. Tapi, perlu gak cari sendiri kan? Masih berfikir. Umur muda lagi. tapi, kalau tak cari dari sekarang, payah jugak tu.

Hahaha. Saba je lah! Berbulu kah? Frodo mesti suke. HAHAHA

Adeqq said...

Mofasad:-

Kalau nak bermanje sile ke tempat lain. Harap maklum. HAHAHA

AJ Nismihan said...

Ops silap.
Husna Hadzarami
http://princessuna.blogspot.com/2010/08/buku-itu.html

maaf atas kesilapan yang tidak disengajakan :)

Adeqq said...

Frodo:-

AJ pon lu nak ke? Tak cukup berd ngan parit? HAHAHA

Adeqq said...

Ian:-

Mane ade komen ko. Ish~

Adeqq said...

MieZa:-

Tanks. InsyaAllah. Memang akan bawak nanti. Eh, aku ada calon dah ke? HAHAHA

Adeqq said...

Maisyara:-

yup. Sabar je la. kan? ^___^

Adeqq said...

Alvin:-

InsyaAllah. Kalau dah jodoh kan.

Lu nak kawin ngan Frodo? Cepat sikit~

Adeqq said...

brutalsolo:-

ye, sedang mencari. ^___^

Adeqq said...

Berd:-

dah ada pilihan? Entahlah. macam ada tapi macam takde. entah. sigh~

Adeqq said...

Mohd Adziim:-

Yup! harta sikit2 tu mmg la penting. xkan nak bg anak2 makan daun kot. HEHEHE

Adeqq said...

Pensel Kontot:-

belum lah! ehehe.

agak2 la weh. Nabi tak mengaku umat karang. HAHAHA

Bulan Di Langit Osaka Biru said...

pejam mata..,dengar degupan jantung... dan kamu akan merasai 2 degupan dari 2 jantung yang berlainan

alvin takda umah harga 8juta said...

lu terbaik..
lu mesti temui yang terbaik..
percaya kata wa..

tcare~~


>___<

lumut said...

syg nak kawen ye..hye hye

Linglung said...

itu namanya cinta..kalau dah cinta dah syg, abah lu kena faham jugalah nanti. cinta itu buta, tak mengenal sijil, tak mengenal rupa. tapi cinta tu celik di hati :)

Adeqq said...

Bulan Linda:-

Sudah dengar. Ada 2 degupan. Tapi, tetap tak sehaluan kini. How?

Adeqq said...

alvin:-

mana lu tau wa terbaik?

Adeqq said...

Lumut:-

hye hye syg! hehehe

Adeqq said...

Linglung:-

urm. memang celik di hati. Tapi...... entahlah..

nasikputeh said...

sume org doakan yg terbaik utk ko, included me.



jodoh..?
erm. sampai bila2 pon kita tak tahu walaupun dah kawin sekalipun kita masih ragu2 betul atau x pilihan yg di buat.

sayang?
dun tell, show it, prove it.

chii said...

kadang2...x semua yg kita impikan..akan kita dpt..tp insya Allah..selagi ada usaha..di situ akan ada hasil nya ...errrr

go go adeq go :p