Followers

Thursday, August 6, 2009

apa ada dengan no 13?


salam. kali ni i nak share sedikit knowledge tentang apa yang kita mungkin tahu and apa yang kita mungkin tak tahu. perasan tak. dulu kat TV2, ada cerita 'Bilik No. 13'. Sekarang menggantikan Keliwon, TV3 siarkan pula cerita 'Tower 13'. Persoalannya, kenapa 13? mula-mula kan i ingat memang diorang saja hendak guna no. 13. tetapi, rupanya, memang no.13 tu dianggap seperti 'bad luck'. okay, mungkin u all dah tahu, i je yang lambat. tapi, i nak share juga dengan semua, apa yang i tahu. ok.

I mulakan misi dengan 'google' tentang no. 13 ni. apa yang i dapat ialah, orang yang fobia dengan no.13 dikenali sebagai Triskaidekaphobia iaitu Bahasa Greek dimana Tris ialah no.3, Kai ialah dan and Deka ialah no.10. semuanya bermula dari Babylon (siapa yang tak tahu tak lulus Sejarah aiyoo tak tahu) Memula ingatkan ianya kerana kejadian HITAM 13 Mei tapi baru tahu yang no.13 ditakuti di SELURUH DUNIA.

Tak percaya? Buktinya, sebanyak 80% bangunan tinggi di seluruh dunia tiada tingkat 13. maksudnya, dari tingkat 12 terus ke tingkat 14. tingkat 13 itu samada tidak digunakan, atau dijadikan sebagai tingkat 14. kalau masuk lif, tiada no 13. tak percaya juga? lihat gambar dibawah.


selain tu, kebanyakan Airport tiada Gate no.13. kalau tak percaya, pergi la check. hahaha. tapi KLIA maybe ade la. sebab Malaysia kan tak percaya tahyul kan. kan. kan. kalau pergi bercuti ke London, Rome, atau mana-mana tempat di luar negara, kebanyakan hotel mereka tiada tingkat 13. even bangsal pun, diorang tak letak no.13. mereka namakan sebagai 12A.



di Malaysia pula, ada sejarah tersendiri tentang no.13 kan. i tahu semua orang tahu. so, i taknak la mulakan kelas Sejarah di sini. ni kan blog yang comel. mane bole buka kelas Sejarah. ahahaha. eh, ada lagi info. Kebanyakan jalan dan lorong di Itali tiada Jalan 13. Rumah pula tiada rumah no.13. Selepas rumah no. 12, adalah rumah no. 12 1/2 kemudian baru rumah no.14. Unik juga kan?

Mereka juga percaya, sesiapa yang mempunyai 13 perkataan pada nama mereka (contoh nama Charles Manson), mereka akan ada nasib yang buruk. Ha, mesti u all tengah kira nama sendiri kan? Hahaha. Ini mungkin tahyul pada sesetengah orang, but for those yang percaya, percayalah. I cuma berkongsi sedikit ilmu yang I pun nak tahu. So, pada hari ini, mungkin anda dah belajar benda baru kan? Komenla, ape lagi!



Sumber: http://www.funtrivia.com/askft/Question56079.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Triskaidekaphobia

17 comments:

Firol said...

Percaya pada ketentuan DIA. Segalanya daripada DIA

ije said...

info yg bagus. tp kita umat islam, xle caya benda2 tahyul gini. kan? =D

c0nan_syuxuky said...

salam..i berminatlar nk tau sal kepercayaan no.13 kt malaysia ni..
huhu..buta sejarah siket..leyh tlg terangkan..

lumut said...

mase aku kat skolah dulu aku men basketball number jersey 13..
then ble aku injured urat lutu aku putus..
ramai lah yang kate sbb no 13 bad luck..
time tuh la aku tau pasal no 13 neh..
tp pape pon Allah yg tentukan semuanye..

=)

nice blog!

HuRuL_AiNi said...

aku punya nama sebenar pun 13 huruf...hehe

ntah apa2 je omputih ni, no je tu kan..

tp bila fikir bebetul, Allah suka nombor ganjil...& dlm Quran ada byk yg berkaitan ngan no 13....sungguh kontra kan...
hikmah itu ada untuk orang-orang yang mahu berfikir & mencari kebenaran :)

Adeqq said...

Firol - yer, percaya pada Dia. itu PASTI..


Ije - tanks. benda tahyul mmg x patot percaya. hehehe

Adeqq said...

Conan - owh. kan malaysia takut dengan Sejarah 13 Mei. sejarah peperangan kaum di Malaysia. sebab tu kaum Cina cukup anti dengan no.13.

Adeqq said...

Lumut - tanks!

Hurul_Aini - yerp. omputeh mmg suka wat propaganda.
takut dengan Allah. itu dah cukup.

farah-chan said...

uuuu seram sejuk tetibe
hehe tadelah
mmg new info ni. cool :D

Adeqq said...

farah_chan - seram sejuk ke? gi tutup aircond. hehe

Ms.Independant said...

Kalau tgk cite seram...
Mmg konpem pastu takot masok lif sorg2.

Oops. klua tajok plak.

I link u k. Posting u sgt menarek!

=)

Adeqq said...

Ms. Independent - i pun link u jugak k..

haaa.. masuk lift sorg2 memang takot. huhuhu

AzwaZynal said...

heh! menarik ni! azwa baru tahu pasal numbe 13 ni ade sejarah die rupe nye.. :p
thanks for sharing!

ayayoo said...

weh xterlambat kot kalo aku nk komen...aku bru taw weh pasal no13 ni..
hahaha...kat uitm shah alam tu...
menara SAAs tingkat 13 pon berhantu..huhuhu

dianna said...

waaa tak sangkanya.
i perasan juga kdg2 lif xde no 13. heee

wiegreat a.k.a. zeq said...

kita umat islam jangan percaya.. takut syirik...

percayalah al-quran n hadis.. isyaallah..

LaDy_ZeRa said...

nama i 12 alphabets..seb baek la..

nway, cm tahyul kan all those thng?