Followers

Tuesday, August 25, 2009

Juadah Berbuka!~


air di atas tiada kena mengena dengan entry. sekadar penghias muka depan.


salam. oke, entry kali ini sangat pendek. jangan khuatir. anda hanya perlu membaca sambil tangan scroll ke bawah dan nikmati entry ini secara halus dan saksama sambil mengingat bahawasanya anda sedang berpuasa ye. apakah ayat sebegini tak cool langsung.

sebenarnya, excited nak berkongsi dengan semua pembaca. (ceh, macam ramai je yang bace blog ni. jangan perasan ye cik penulis.) pada hari pertama berpuasa, i telah memasak untuk mama and ayah terchenta. waahh. harini baru updet? biarla. bole kongsi 2 jenis masakan sekaligus. hari pertama berpuasa, and hari kedua berpuasa. oke, mari semak masakan i yang menjadi sebutan mama and ayah and beberapa orang yang sempat merasa makanan ini sebelum ianya habis. i ulang. HABIS.
hari pertama Ramadhan, i masak LAKSA JOHOR! rindu sangat dah nak makan laksa Johor ni. so, masak la. dengan dibantu oleh mama (mama direct bahan ape yang perlu guna), i dah berjaya masak laksa Johor!! yeayy! siapa taktahu macam mana rupa laksa Johor, ha, jeng jeng. ni la Laksa Johor my all time Favourite!


Laksa Johor ni, kalau orang yang first time makan, mungkin tak berapa berminat lah kot. but bet, siapa anak jati Johor, memang akan suka bangat dengan laksa Johor ni. heh, bulan puasa letak gamba makanan macam ni memang mengujakan lah.

oke, setelah laksa Johor tersebut LICIN, (ramai tau yang dapat merasa), dengan bangga dan excitednya, i nak masak untuk second Ramadhan. yela, bulan Ramadhan macam ni, apa salahnya berbuat pahala. berkongsi makanan dengan rakan-rakan dan jiran tetangga. seronok bila dapat bagi-bagi makanan kat kawan-kawan. jadinya, untuk hari kedua Ramadhan, i masak satu lagi makanan orang Johor yang dah popular di seluruh Malaysia. it is, SOTO!!




as for me, i suka MIHUN SOTO. tak pasti kenapa, tapi i memang sangat menggemari Mihun Soto. kalau bukan anak jati Johor, memang taktahu resipi sebenar soto ni. sebab yang dibawa ke merata Malaysia ni dah bukan resipi sebenar Johor. kadang-kadang ada kedai jual soto macam sup kosong je. NOT GOOD! sesiapa nak resipi, sila post link blog dalam comment. nanti i bagi. mama pula rasa nak minum air Kathira. so, dengan menggunakan bahan yang susah nak dapat di Selangor ni, (i bet orang Johor je kenal air kathira. kan?) mama buat jugak air kathira. SEDAP! Totin, jangan jeles!


AIR KATHIRA!! nyum nyum. oke, sangat sedap. oke, entry kali ini mungkin agak gedik sebab semua pon nak makanan Johor la ape la kan. well, bukan apa. kan dah beritahu dari awal. i just nak berkongsi dengan semua pembaca yang sweet sekalian. sesiapa nak cuba air kathira, sila la ke Johor. ehehe. Selamat Berbuka Puasa dan Berterawih!~

16 comments:

Natsu said...

nsib baek aku bkn org johor. xde la nk kempunan nk mkn tu. tp air tu serius bwat aku trliur. dh mggeletar dagu aku walo tgok je.

Adeqq said...

hehe. terliur ke? takpe. malam2 oke lagi. try kul 3 ptg esok. ahaha..

Natsu said...

haha. jgn dh trliur, siap mggelupur bdn kot. aku ingt nk suruh ko send kt aku air tu. try bkak blog aku kt komp ko, lps tu simbah la kt skrin tu. kot2 lekat ke kt page blog aku tu. blh la merasa air tu sket.

AzwaZynal said...

vah vah.. sedapnye la hai laksa johor tuh..
sumpah sedap wehh..:p
kat penang nih mana lah nak cari laksa gitu..
laksa penang lain ouhhh...
huaaaaaaaa... bile buleh balik johor nih!!

Firol said...

adeqq..ko memang buat aku kecur leee

Jard The Great said...

adoi.. mengiurkan air atas tuuuuuu...

Adiba zehan said...

emmm sedapnye,,yes orang johor jek ttau betape lazatnye,lakse johor, soto n air khatira..huhuhuhu

Ms.Independant said...

Wah! Dh lame xpekene laksa johor. Cedapnye! Nyum3 ^_^

ije said...

yup. sll dgr kawan2 sebut air kathira. orang johor. apa isi kandungan air tu? ehe

Adeqq said...

Natsu - ha, kalu boleh simbah, mmg da lame da adeq simbah. ehe

Azwa - yup, Laksa Johor mmg is the best laa!!

Adeqq said...

Firol - ahakz.. mmg saje nak buat org terliur pon. ehehe.

Jard - air itu mmg sangat menggiurkan.

Adeqq said...

Adiba - tula, org Johor je paham. hehe.

Ms. Independent - ha, meh la sini. adeq masakkan. hehe..

Ije - urm, air kathira isi nye ade biji kathira, biji selasih, kembang semangkuk, guna daun pandan untuk masak air gula. kalu nak nnti adeq bg full resipi. hehe

Firol said...

laksa johor pakai speghetti yang aku tak gemor..selau pakai laksa biasa je....walaupun aku johorian

AzwaZynal said...

adeqq.. jum ke blog saya. anda di tagged!

Richeal Phil @ Ritz ^-^ said...

haha makanan tu besa dah makan kat umah(chewah, nak jaga ati ah huhu)

Adeqq said...

Firol - ala, yg spegeti laa sedaaapppp..

Azwa - ahaha. jap ye.

Richeal Phil - elleh.. yeke? ahaha