Followers

Monday, July 19, 2010

Aku Tak Pandai Marah Orang

Salam.

Sejak akhir-akhir ni, perasan tak entry blog ni macam dah kurang UuuUmpH? Macam hilang seri. Penulis sebenarnya sangat sibuk. Tapi, masih perlu harus wajib meletakkan entri. HEHE.

Tahu tak, I sangat sayang kawan-kawan. Sangat-sangat! I akan cuba hargai selagi I mampu. Sebab tu I akan terjah juga blog-blog kawan-kawan semua! Cuma, maybe tak sempat komen. Tapi, percayalah. I baca! HEHE

Ada yang tanya, macam mana lelaki pilihan I. Baiklah. Nah, ini list. Cukup tak? HAHA

Menjaga solat 5 waktu
Hormat parents
Memahami
Tak Mendesak
TIDAK MEROKOK
TIDAK ROMANTIK
TIDAK JIWANG
TIDAK GEDIK
TIDAK MENGHABISKAN DUIT BELI BUNGA

HAHAHA. Ada yang gelak tak baca list ni? Ok, ini adalah jujur dari hati! Memang I tak suka orang yang romantik. Sangat tak suka. Entah. Huuu. And, I tak suka bunga. Tak payah bagi. HAHA.

Memang ada lelaki yang cakap kat I. Ala, poyo la awak ni. Nak romantik pun tak boleh. Eh,bukan tak boleh. Terpulang la. Cuma, I tak suka. So, jangan la marah kalau I menolak. Sebab I memang tak pandai nak marah. So, I harap, bila I macam tak suka tu, faham-faham la sendiri. Betul tak? I dah cuba. Masalahnya, I memang tak boleh orang jiwang-jiwang dengan I. Rasa pening!

I suka lagu ni. Sangat membuatkan I kuat. Jom kuat sama-sama. HEHE.

Pukul 7 pagi
Masa untuk ku bangkit lagi
Sebelum mencari sesuap nasi
Perutku dialas sesuap nasi
Subuhku tertinggal lagi
Terus diganti
Terus keluar dan berlari
Bersama warga kota lain sekali
Kita semua selari
Motor kereta bas LRT
Yang berbasikal pejalan kaki
Dari tauke besar hingga kerani
Semua punya niat sama di hati
Biar usaha dan rezeki serasi
Walau mendung saujana yang dihadapi
Masih ada mentari, jadi

Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini
Syukur, aku masih disini
Syukur, aku bernafas lagi
Syukur, aku masih berdiri
Masih ada kuasa dalam tubuh ini

Bil datang lagi
Seakan sebulan dua kali
Harap dibayar dalam tujuh hari
Sebelum bekalannya di mati
Terngiang rintihan ibu dan bini
Kata mereka perlu itu dan ini
Anakku mahu ke sana sini
Mlihat tempat indah dikaca TV
Di otakku hanya periuk nasi
Bil kereta rumah air dan api
Aliran pitisku dijaga rapi
Ditabung yang lebih di dalam laci
Hasil usaha keringat di dahi
Kerjaku halal jangan dicaci
Ku kerah semua tangan dan kaki
Sehingga ku jumpa apa yang dicari jadi

Murahkan rezeki
Jadikan aku lebih seperti
Antara mereka yang mempercayai
Walau usahaku kurang memadai
Fardhuku lewat beberapa kali
Bila bisikan dia mencuit hati
Aku tercandu pada duniawi


Lagu ni sangat memberi kesan. Yela, manusia kan? Terkadang kita terlalai. Kekadang kita alpa. Kita lupa di mana kita. Belajar tinggi melangit tapi minda kelas terbawah. Masih mahu berlagak? Sedarlah dari mimpi-mimpi. Kita hidup bukan lama. Bersyukurlah dengan pemberian Tuhan ni. Ada yang tak dapat apa yang kita ada. Masih mahu kata kau paling teruk? Bangunlah. Sedarlah. Jangan selalu mengeluh. Berdosa. Sayangi kawan-kawan. Jangan lukakan hatinya. Berdosa. Ingat ye ^___^

35 comments:

Farid MOFASAD said...

alvin sempurna!

Fara said...

mengeluh boleh buatkan kite maken tua!

:)

Pelatt said...

Menjaga solat 5 waktu
Hormat parents
Memahami
Tak Mendesak
TIDAK MEROKOK
TIDAK ROMANTIK
TIDAK JIWANG
TIDAK GEDIK
TIDAK MENGHABISKAN DUIT BELI BUNGA



argggggghhhhh!!!!!!! semua gua ada kat atas tu!!! xdapat gua nak goda2~

Lya Colours said...

saya paling x suka laki merokok
peninggggggggggg

lumut said...

romantik dgn sweet lain kn..stuju?

smalam aku pakai baju kurung ngan sport shoes...trigt entry kau.hehe

Pelatt said...

xboleh xpelah.... ada gua kisah?

miEz haNeM said...

hurmm..
stay cool sebab kamu chomel:)

Adeqq said...

Farid:-

erk. ape nih?

Adeqq said...

Fara:-

yup! jgn mengeluh!~ ^___^

Adeqq said...

Pelatt:-

alaaa, lu mcm tu ke? gaya lu mcm x romantik je. haha

Adeqq said...

Lya:-

yup! sangat setuju. peninggg~

Adeqq said...

lumut:-

sangat lain! sweet itu satu yg dtg ikhlas dari hati.
Romantik tu mcm.... ahh! x tau lah. haha

heh! kau pakai comel la sayang! aku ni ha, masuk kelas ngajar. x ke gile? hohoho

Adeqq said...

Pelatt:-

ehh? lu ni pehal ni? lu pon pandai emo? tibe2 wa mcm kenal lu!

Adeqq said...

miez hanem:-

mekaseh kak! akak laaaagggiiiiii chomel oke!~

alvin takda umah harga 8juta said...

damn lu farid trombon..


salam..
wa mulakan dgn sopan santun disini..
mak ayah sihat?
nampak tu..skali lagi wa sopan santun..
terimalah bunga kekwa ini sbg tanda wa nak ngurat lu..
ehh...
kamen pun hulur bunga kekwa kpd lu..sbg tanda wa tag team kamen yg baik..


nampak??
wa sgt rockmantik...


ini lirik lagu mcm mengeluh je...

Pelatt said...

xboleh xpelah.... ada gua kisah?


lu jawap



ehh? lu ni pehal ni? lu pon pandai emo? tibe2 wa mcm kenal lu!





lu tak faham kan? gua dah agak... lu kena tgk komen lu kat blog gua... baru lu faham kenapa gua cakap camtu...

Jard The Great said...

kui3x.. bnyk lak member geng batang berjuntai kat sini..

Jard The Great said...

eh jap.. pelat dgn alvin tu geng BB ke?

Adeqq said...

alvin:-

heshh! wa tak suke bunge. hadeii.
ape laa lu nih! konon nk bersopan la tuh!

MANE ADE MENGELUH! cube lu bace betol2.

Adeqq said...

Pelatt:-

owh! ala, lu ni gile la. apsal kene reply kat entry wa? reply la kat entry lu. hahaha.

maaf la. wa kurang mood!

Adeqq said...

Jard:-

haha. geng Batang Berjuntai mmg ramai kat sini. HOHOHO.

rasenye dorg geng BB gak. cube tanye. HAHA

SZ said...

d luar topik;

tengs komen kat blog!

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

asl ko xsuke bunge??pnt je aku ngn alvin bg nih.hish!

aku ada knl org yg ade ciri2 cmtu..nk?

budak tu meniaga durian kt simpang nk masuk perumahan aku ni..

die xkn bg bunga, tp bg durian

Pelatt said...

lu len kali faham... gua malas........

DuniakuAbstrak said...

ok eden torai..thanx sbb ingatkan aku.. =)

Jimi & Dia said...

ader jugak yer perempuan yg suka lelaki yang tidak romantik nih, senang hati lelaki tuh kan..

hajarus said...

adeqq xsker lelaki romantik... hehehe... k.hajar pun xsker lelaki merokok & alhamdulillah dapat juga suami yang xmerokok...

Adeqq said...

SZ:-

same-same. ^___^

Adeqq said...

kamen:-

wah! nak nak nak. hahaha.

aku x suke la. nak wat cemane. adess

Adeqq said...

Pelatt:-

pemalas!

Adeqq said...

DuniakuAbstrak:-

hiks!~ same-same. ^___^

Adeqq said...

Jimi:-

erk. ha'ah. memang ada. dah cube. tapi mmg x boleh.

Adeqq said...

kak hajar:-

yup. x suke la kak. kalau sweet takpe. hehe.

alhamdulillah. bahagian akak. =)

alvin takda umah harga 8juta said...

weewit...

entri baru??

bukan penggoda said...

ada ciri2 yg rare. haha.

aku dah link kau. :)