Followers

Thursday, December 3, 2009

If it is so simple, DO IT!!

Salam. Oke, sudah selamat post semua hadiah. Kalau dah sampai nanti sila-sila la inform oke.

-------------------Tutup kisah contest.---------------

Lately ni, I macam sangat teruja nak update blog. Bukan ada cerita menarik pun. As usual, I ni kan suka berkongsi dengan blogger-blogger lain tentang informasi informasi menarik. So, kali ni, I baru dapat satu info yang memang I nak sangat share dengan semua blogger.

SMILE @ SENYUM

Satu perkara yang sangat mudah. Anda hanya perlu menggerakkan sedikit bibir anda agar kelihatan manis, dan anda dah dilihat sebagai 'sedang tersenyum'. MUDAH! Then, kenapa masih ada lagi manusia yang susah sangat nak senyum? Ok, I faham, kalau senyum sorang-sorang orang anggap gila pula kan. Tapi, kalau dah namanya jaga kaunter, then ada orang datang nak bayar, salah ke kamu senyum pada orang tersebut? Perlu ke menayangkan muka yang macam nak telan orang itu?

Senyum itu indah. Tahu tak orang yang tersenyum tu hanya menggunakan 17 otot muka berbanding 43 otot muka ketika kamu kerutkan dahi. Jadi apa lagi? Senyumlah!

Ok, sebenarnya I agak marah dengan beberapa orang yang tak tahu atau pura-pura tak tahu faedah senyum ni. Dah namanya jaga kaunter bayaran, TOLONGLA SENYUM! I pergi one so-called-hypermarket ni. Seorang perempuan cantik jaga kaunter. Tapi muka memang tak senyum. Ok, I faham mungkin dia tak pandai nak senyum atau memang semulajadi muka macam tu ke hape kan. But at least, bila customer senyum kat kamu, senyum la balik. Sebab memang sepatutnya ORANG YANG JAGA KAUNTER MESTI BELAJAR UNTUK SENYUM PADA CUSTOMER!!! Betul tak? Betul betul betul... T_____T

So, mari senyum. Senyum kan boleh turunkan suhu kemarahan. Senyum juga kurangkan darjah kesedihan. Senyum tak boleh dibeli tapi sangat berharga. Dan, SENYUM itu Sunnah Baginda Rasulullah S.A.W. =)

Mari la senyum.

6 comments:

Ms.Independant said...

Btollll sgtttt!!!!
Klo frh dtg ngan boipren.
Bru reti nak senyum skettt!
Nyampah i taw!!!

Fatt Chin Choy said...

dia penat ler tu

Adeqq said...

Ms. Independant:-

hehe..
mmg kadang2 jage kaunter tu sangat suke mengade2 x nak senyum..
huhuhu

Adeqq said...

Fatt Chin Choy:-

tanks sudi komen kat sini..
maybe la kot.. oke, positif positif..

Mr.Chenta said...

http://mrchentasprofile.blogspot.com/2009/12/weemenang-pertandingan-cerita-d.html

Adeqq said...

Mr.Chenta:-

dah baca.. hehehhe