Followers

Monday, June 28, 2010

Mencari yang Dicari

Salam.

Entry ini sekadar nukilan hati jam 5.24 pagi tadi. Masih belajar untuk memperbaiki penulisan. Maafkan penulis jika terdapat kesilapan. ^___^

Seringkali kita terbejat dengan persoalan-persoalan hidup yang sukar dirungkai. Adakala kita menerima dengan redha, adakala kita mempersoalkan kenapa. Lebih banyak menyoal aku kira. Didatangi masalah bertimpa, buat kita sering terlupa, pada siapa hendak mengadu, pada siapa hendak meratap hiba. LUPA! LALAI! Entah mana silapnya.

Itulah manusia. Yang dijadikan cukup sempurna, lengkap dengan akal fikiran, masih terabai dengan paradigma dunia. Masih terlupa pada janji dengan Pencipta. Bukankah DIA sudah tetapkan kemana hala? Mengapa masih mahu mengubah rentak perjalanannya? Hebat sangatkah kita?

Gelap malam, pasti terang
Sang mentari, pasti datang
Kesesatan, perjalanan
Rahmat tuhan, menentukan

Berikan ku masa, mencuci dosa
Aku kan pulang, menebus usia
Di musim berlalu, sepi memburu
Memaksa perindu, meruntuhkan nafsu

Dengan khayalan sebuah kehidupan
Jarum suntikan, menjadi pegangan
Menjadi buruan

Terimalah kembali, wajah ini
Jangan terus membenci, sampai mati
Sedang hari berganti, kau mengerti
Sedang masa berganda, kau merasa

Aku manusia, pelakon cerita
Di pementasan, alam ciptaannya
Bukan sengaja, melanggar arahan
Kadang terlupa, watak dan peranan
Aku manusia

Gelap malam.. Gelap malam
Pasti terang pasti terang
Sang mentari sang mentari
Pasti datang pasti datang
Kesesatan kesesatan
Perjalanan perjalanan
Rahmat tuhan rahmat Tuhan
Menentukan menentukan

Lirik itu mungkin memberi kesan, mungkin juga tidak. Cubalah cari relevan nya. Mungkin anda berjumpa dengan SESUATU. ^___^

p/s: so, boleh komen! I tak pandai sangat menulis. Sekadar mencuba. =)

30 comments:

alvin takda rumah harga 8juta said...

err..

gua rasa gua berhak ubah hala hidup dari baik ke lebih baik..
bukan sbb gua hebat..tapi sbb usaha..

lirik lagu ni menceritakan hidup lu ke?atau lu cuba dedikasi pd seseorg?

gua rasa gua pernah berada dlm situasi lirik tu..

hai frodo..
mau coba??



nge~nge~

Farid MOFASAD said...

amuk kan?


pergi tak kembali kan???

kan kan akn??

¶A.K.I¶ said...

hurmmm....
no comment...
sbb...
hny kita sndri yg mampu merungkai diri kita sendri...

Farid MOFASAD said...

tingkat lagi ok... gud luck...






*jgn contohi penulisan syg.. nanti ayg terjebak..



ececececece



waka waka eh eh

Anonymous said...

wah...
weewit...
sayang dah makan??

Fara said...

penoh maksud tersirat penulisan adeqq kali.
Tp best bace...
Keep it up! :)

AJ Nismihan said...

lagu amuk sih?
kasi gegar la nyanyi sama itu metal sound.

hehe

bagi aku; manusia itu adalah sebaik-baik makhluk ciptaan Maha Esa, tapi kita masih bukan sesempurna kejadian. Ketidak sempurnaan ciptaan atas kita itu lah yang membuatkan kesempurnaan kita sebagai manusia.

hidup manusia perlu saja ada pergantungan.
kita bergantung pada oksigen untuk bernafas,
kita bergantung pada ibu dan ayah untuk bantu kelahiran kita,
kita bergantung pada laut untuk berlayar,
dan gantung-gantung hidup kita akan terus panjang tiada penghujung,
dan setiap pergantungan itu ada faktor 'Allah' Maha Agung Pencipta.

dari Allah datangnya oksigen
dari Allah datangnya mak dan ayah
dari Allah datangnya lautan dan segala benda

dan bohong andai kita kata semua itu 'SEMULAJADI' sebab yang faktanya, semuanya dari 'Kun Fa Ya Kun' Allah.

dan manusia itu sendiri lalai.
maka perlu ada dugaan hidup dan cobaan, supaya kita sentiasa check in bertemu Allah dalam medium syukur dan Redho.
pernah tak kita fikir yang setiap dugaan dan kurniaan Allah itu sendirinya 'checkpoint' melapor diri sepanjang perjalanan hidup ini?

oh, aku dah bercakap bebel terlalu panjang.
lebih baik aku berhenti, nanti-nanti takut ada lagho dalam huruf2aku...

miEz haNeM said...

adeq:)

tq sebab singgah:)

cik pingu said...

i like!

black_mel said...

Mahu pulang jugak..xzam dh abis...yes2..hehe....nice..ada bakat..baca sekali jer dh kagum...

Adeqq said...

alvin-

berubah untuk ke positif tak salah. malah, HARUS!

yang dikatakan salah tu, kalau berubah tersimpang dari arus sebenar kehidupan.

Btw, lagu ni tak ada maksud ape2. sekadar mengajar diri sendiri. berkongsi dengan semua kawan-kawan je. =)

frodo tak ada la harini. HAHA

Adeqq said...

farid:-

ye. Amuk. =)

Adeqq said...

Aki-

InsyaAllah. same-same lah kita ubah diri kita. ^___^

Adeqq said...

Farid:-

Oke, akan belajar lagi! =)

erk. Syg? Ayg?

Adeqq said...

Anon:-

Apakah?

Adeqq said...

Fara:-

mekaseh! Tak boleh tulis selalu. Nanti orang muak baca. HAHAHA

Adeqq said...

Aj:-

penulisan yang cukup mantap! dah macam wat entry. HEHE.

"pernah tak kita fikir yang setiap dugaan dan kurniaan Allah itu sendirinya 'checkpoint' melapor diri sepanjang perjalanan hidup ini?"

Urm. Aku baru terfikir bila kau cakap. Ha'ah kan. Checkpoint! Tanks for the interesting point AJ!

Sharing is caring. So, kita akan dapat lebih bila kita share our knowledge kan? ^___^

Adeqq said...

Miez Hanem:-

Hiks~ Same-same. =)

Adeqq said...

pingu:-

mekaseh!~

Adeqq said...

black mel:-

Dah abes ek? Bagus2. HEHE.
Mekasehh. =)

AJ Nismihan said...

ha'a, kalau kita berkongsi, ilmu kita makin berisi. lagi satu, boleh tambah baik ilmu kita. mana tau kalau ada salah silap pemahaman kita boleh di perbetulkan. kita sendiri kan tak pernah sempurna, jadi sentiasa cari jalan untuk jadi lebih baik; dan yakin bahawa Allah sahaja yang TERbaik. Ameen

ops
kang hang kata aku buat entri lagi satu plak dekat sini.

Adeqq said...

AJ:-

tak kisah la entry lagi satu pon AJ. kita kan berkongsi. hehe

InsyaAllah. =) Ameen.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

terimalah gua dengan sepenuh hatimu

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ade unsur2 sinkof, hiperbola, metafora & paradoks..

lgu yg bgus

nasikputeh said...

my bad..
aku sangat bebal dengan bahasa yang indah...

alvin takda umah harga 8juta said...

kamen..aku tak paham apa yg kau maksud kan..

weyh kamen...kau kena kaji nama bear white daisy tu..mungkin nama kekasih gelap dia..


nasi putih..aku pun bebal gak..so patut kawin skunk ni..org bebal cepat tawen...



weyhhh adeqq busyuk...
mana entri baru??




tak pasal2 aku kacau box komen..







nge~~~~~~~~~

Adeqq said...

brutalsolo:-

erk? sape? hehe

Adeqq said...

xtionkamen:-

haa! tu dia! cikgu BM dah masuk. hehehe.

mekaseh. itu lagu lama kan? rindu lagu itu!

Adeqq said...

nasikputeh:-

haha. Takdela. Mungkin ayat aku tak cukup menarik la. HEHE.

pilihan masing2 kan. Aku pon cube2 j ni. =P

Adeqq said...

alvin:-

erk. lu cube reply semua komen eh? Bagus. nnti wa hired lu oke.

apakah yang disembangkan ngan kamen? teddy bear la. ish ish.

kan da ade entry baru tuh. hahaha