Followers

Wednesday, June 30, 2010

Tak semua orang suka kita

Salam.

Hai hai. I dapat a few comments membina untuk penulisan I dalam entry lepas. Maybe I boleh cuba menulis lagi dengan lebih baik. Mana tahu, I boleh terbitkan buku? HAHA. Berangan itu penting ok.

Ha, berbalik kepada tajuk entry. Macam serius kan? Tak ada lah serius mana. Cuma, I sekadar nak berkongsi. Kan blogging is for sharing. Apa guna ada blog tapi tak mahu berkongsi kan? Dimulakan dengan ayat ini:

INI HANYA PANDANGAN JUJUR PENULIS. BOLEH HENTAM KALAU KAMU MAHU. TIDAK MERUJUK KEPADA SESIAPA.

Cuba perhatikan tajuk entry. Tak semua orang suka kita. Cuba nilai balik. Kalau diputar sedikit ayat tu, kita akan dapat, Tak semua orang kita suka. Setuju? Bermakna, kalau kita sendiri ada perasaan tidak suka seseorang, mungkin gaya dia, cara pandangan, cara percakapan malah cara penulisan, mengapa kita perlu risau kalau ada orang yang tidak suka kita atas dasar yang sama?

Setiap orang ada kelemahan, ada kekuatan. Jangan ingat kita sentiasa akan disukai. Entah-entah, kita menulis ni pun, ada yang tak suka kita. Cuma, sebagai kawan, kita harus belajar memahami apa kehendak kawan kita.

Sebagai contoh. Kalau orang tu kata dia busy, atau dia nak keluar, bagi la ruang kepada dia. Jangan tanya sampai 10 soalan kemana, nk buat apa, dengan siapa, naik apa, agak-agak sampai pukul berapa dan sebagainya! HUH! Annoying la. Cuba bersikap biasa-biasa sahaja. InsyaAllah, kita akan disukai.


Ingin berkongsi lirik. Seperti biasa. ^___^

Rangkap satu
Kata mula pendahuluanku
Salam mula cara kita
Sejahtera semua

Sebelum memulakan sesuatu, mulakan dengan salam. Jangan main HOI. Tak baik untuk kesihatan jantung dan juga telinga. =p

Jangan banyak jangan sikit
Sederhana cukup
Cara aku cara kamu
Sama tak serupa

Rambut sama hitam. Hati lain-lain. Sebab tu I kata, bersederhanalah. Baru lah hidup ni indah. Cara kamu dan aku mungkin sama tapi akan ada bezanya.

Pandanganku hanya ke langit biru
Sabar menanti kelam berlalu pergi
Tampil matahari berlari laju
Ku terbang tinggi
Menuju ke bintang itu

Jauhkan pandangan. Jangan hanya pandang yang dekat sahaja. Lepas tu, nak menjatuhkan orang lain. Tak perlu semua tu. Aim untuk diri sendiri. Kita tak kacau orang, orang pun tak kacau kita. Kan? ^___^

Siapa bilang siapa kata
Bulan itu jauh
Siapa sangka siapa tahu
Naik turun aku

Bulan jauh? Tapi ada angkasawan dah sampai. Bermakna, benda yang sejauh itu pun mampu dicapai. Naik turun kita, hanya kita sahaja yang tahu. Orang lain tak berhak buat keputusan untuk pihak kita.

Kau juga aku bukan tak biasa
Dah jatuh dan bangun semula

Kawan, persahabatan, sahabat semua tu penting. Bila kita jatuh, jangan cepat mengeluh. Bangun dan belajar lagi. Sama-sama bersahabat, tolong menolong lah sesama kita.

Semua tahu semua tipu
Benar jadi palsu
Makin dekat makin mahu
Adrenalin laju

Berlari laju
Ku terbang tinggi
Menuju ke bintang itu

Teruskan berlari. Kejar bintang yang kau mahu itu. Jangan asyik fikir siapa suka kita, siapa benci kita, siapa kita tak suka, siapa yang kita benci. Lebih baik fikirkan AIM kita.

Yang lebih penting, disukai ALLAH. =)

28 comments:

Farid MOFASAD said...

1st

Farid MOFASAD said...

pppprrrrrruuuuutttttttttttt

Farid MOFASAD said...

ermmm..

baeklah..

sory.....

Fara said...

betol tu...
nobody is perfect!

:)

alvin takda umah harga 8juta said...

gua suka HOI sbb gua bajet lebey gangster..

gua ingat gangster to heaven donia..rupanya penuh ranjau..kat situ gua cari Tuhan..tapi yang gua jumpa org perhambakan hidup..

kalau tak bole berlari utk kejar bintang..gua rasa nak order je bintang tu...sbb gua tak bole berlari lagi..




mencari yg di cari ada byk penceritaan..

cik pingu said...

peeewiiitt parit!!

De'din said...

yarh2..
that right's!!

De'din said...

yarh2..
that right's!!

Adeqq said...

Farid:-

xtau nk reply ape. T___T

Adeqq said...

fara:-

yup! dat's right~

Adeqq said...

alvin:-

bajet je lebih? haha. xde gangster langsung!

order la kalau boleh. haha.

mencari yang dicari punya banyak cerita. kalau kau mengerti, kau akan tahu siapa pemilik Ceritera Chenta.

Adeqq said...

cik pingu:-

ish! bg komen berdasarkan entry ye. hoho

Adeqq said...

De'din:-

=)

Frodo Baggins said...

>>___<<


hahahhaahah ulasan cam hasbulla awang
keh3x ~ tendangan cantik lipatan gunting. hoh, piala dunia pown xder
org bt ulasan bola cam beliau.keh3x


x semua org ske kita
betul. hahahahha
lapangkan dada jer lah

kan vinon n sabarimon?
woohaaaa

si para para said...

betol2..kita mana la selalu betol..ehhehe

best lirik lagu tu..sape nyanyi ek..

alvin takda umah harga 8juta said...

weyhh frodomon...

lu apasal hah??

mau tumbuk rusuk kah??


sengal lu frodomon..

Rowena Chasez said...

i mau disukai Allah..
:)

Firol said...

apa kisah pasal orang..kita buat kerja kita...buat baik dgn org senng hidup

nasikputeh said...

org suka, syukur..
org xske.. kite cukur..
hahaha...

alvin takda umah harga 8juta said...

mana entri baru??

Adeqq said...

frodo:-

hehe. Hasbullah is the best! I love u lah! hahaha

yup. mari lapangkan dada.

Adeqq said...

si para para:-

hyep! owh, lagu ADRENALIN. Faizal Tahir!~

Adeqq said...

alvin:-

lu pon same. hahahaha

Adeqq said...

Rowena:-

yup! I pon. =)

Adeqq said...

Firol:-

betol! sokong 100%~

Adeqq said...

nasikputeh:-

betol! sangat sokong. hehehe

Adeqq said...

alvin:-

hehe. dah~

Aujinz said...

yup..

tak semua orang suka kita..

huhuhu...