Followers

Sunday, June 20, 2010

Nasihat Aku Untuk KAMU

Salam.

Agak lama tidak update. I rasa macam malas sangat nak membuka laptop. Tapi, tiba-tiba I rasa rajin pulak! HAHA. Cakap berbelit macam ular sawa kan? Well. =p

Ok, kita serius sekarang. Pernah tengok BOOMERANG? Macam ni.



Boomerang ni, kalau kita lemparkan, dia akan patah balik pada kita. Silap-silap, kena kat diri sendiri balik. Seronok tengok orang main boomerang ni. Sebab mereka akan sangat fokus and alert. Bagus bagus.

Kehidupan kita pun macam tu kan? Sesuatu yang kita campak, yang kita taknak, mungkin akan kembali balik kat kita. Hidup ni macam boomerang. Apapun, akan kembali balik. Sebab tu kita kena hadapi dengan senyuman setiap rintangan yang sampai pada kita. Jangan campak rintangan tu, sebab dia akan kembali balik. Hadapi dengan senyuman.

Tak pernah sesaat daku meragui
apa yang telah daku temui
selama ini,

Tak pernah sesaat daku menyesali,
apa yang telah aku nikmati,
apa ku alami,
selagi hayat di kandung badan,

Takkan ku menyerah kalah,
walau mimpi ku musnah,
harapan ku hancur,
sayapku patah,
kan ku pancarkan cahaya,
seperti pelita ke serata dunia,
yang gelap gelita
sehingga hembusan nafas
yang terakhir.

tak pernah sesaat ku mencurigai,
apa yg telah aku kecapi,
setakat ini,
tiba saatnya kan ku tangisi,
pada yang pergi, takkan kembali
Kembali lagi,

Slagi jasadku belum terkubur!
Slagi tubuhku, belum ditimpa uzur!
pantang datuk nenek moyangku,
Berundur!
Akan Ku Pancar Cahaya Seperti Pelita,
Ke Serata Dunia,
Seperti Cahaya


So, apapun yang berlaku dalam kehidupan kita, jadilah kuat. Jangan selalu meratap nasib. Kan tak bagus. Sebab, kita kena sentiasa bersyukur. Bersyukur dengan apa sahaja yang hadir depan mata kita. Sentiasa ingat! HIDUP SEPERTI BOOMERANG.


p/s: I rasa banyak quote I dapat minggu ni. Nanti esok I kongsi lagi oke.

24 comments:

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

:)

gua rasa gua hidup macam beruang..apapun beruang pastikan jadi bomerang satu masa nanti..


terima kasih atas kuih pelita tu..sgt motivasi..


nge~~nge~~

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

selamat pagi owner blog~~

nizamsani said...

hidup seperti boomerang.
sangat menarik.

AJ Nismihan said...

boomerang tuh macam hukum karma (erk). lu buat baik untuk olang, esok lusa ada olang lain buat baik untuk lu. kalau lu sial, esok lusa, orang sialkan lu lah.

anyway, dalam Islam kita percaya dosa pahala, syurga neraka gak kan :)

and one more thing.
hidup ni jangan baling2. kita bukan ada hidup lain pun yang tinggal, ye tak? hehe


P/S: A.P.I tuh cool. Lagu nih pun best. Aku suka first time dengar lagi. Cuma rasa macam lagu nih tak cukup climax nya. Macam ada sikit tak Umpph ja. Oh, jangan marah, itu cuma personal opinion ya.

hajarus said...

k.hajar ade 1 boomerang ni... mber opis hubby akak bagi time dier balik dr Australia... tp xpernah main lagi.. ;d

hidup macam boomerang ni umpama 'what u give, u get back'...

wong ah ian said...

quoate of the day (boomerang style) : what goes around comes around.


sore nasik puteh lain la so ko mang xleh tipu aku..haha

Adeqq said...

alvin:-

yup!~ lagu pelita mmg sangat motivasi~

Yup! Harus jadi Boomerang~ ^___^

Adeqq said...

alvin lagi:-

morning org yg suke dtg blog wa! syg kamu lebey! ^___^

Adeqq said...

nizamsani:-

hehe. time kaseh. ^____^

Adeqq said...

AJ:-

yup. mmg Islam ada perbandingannya. boomerang ni satu istilah menarek sebenarnya.

owh! Lagu Pelita tu lagu motivasi bagi aku. it's okay. setiap org ada personal opinion. ^___^

Adeqq said...

kak hajar - yup. mmg betol.
apa kamu bagi, itu yg kamu dpt. seronok buat quote ni. ^___^

Adeqq said...

Ian:-

yup! sangat setuju~ ^___^

eh, kan aku kata aku bukan nasik puteh, aku nasik minyak. HAHAHA

jane said...

waaaaaaaaa...jiwanggggggggg

kerol said...

artikel yang bagus:)

De'din said...

penuh pengajaran..
kadangkala kita diatas..
kadangkala kita di bawah :)

alvin takda rumah harga 8juta.... said...
This comment has been removed by the author.
alvin takda rumah harga 8juta.... said...
This comment has been removed by the author.
alvin takda rumah harga 8juta.... said...

kul 3.36 pagi gua disini..



thanks atas melodi indah dr syurga jiwa..

perghh..

gua rasa heaven ..


satu keterujaan..

lu jgn ckp gua kembar sapa2..

gua tasuke tau...

sbb gua ada bila lu free je..

bukan suka2 ada..

setuju???

tetiba gua ingat kat miss fizz farhana..

baju kurung dia ada kat gua..patut tak gua pulang balik??dah 10tahun gua simpan..

atau biarkan...

sbg satu kenangan..

Adeqq said...

jane:-

erkk. jiwang? tang mana yg jiwang ehh?

Adeqq said...

kerol:-

terima kasih ^____^

Adeqq said...

De'din:-

berkongsi apa yang ada. ^___^

Adeqq said...

alvin:-

wa x tau nk reply ape. haha

urm. lu simpan je wat kenangan. mane tau, satu hari jumpe balik.

alvin takda rumah harga 8juta said...

mana entri baru blog ni??




nge~~nge~~

Anonymous said...

salah aim boleh putus leher woo...

-nasikputeh malas nak log in